Nem szednek ebadót

Háromezer-kétszáz kutya ugatja a holdat éjszakánként.

Méhes Ákos - Kisalföld napilap


Összeírta a városi ebeket a polgármesteri hivatal. Erre az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kötelezte az önkormányzatot. Visszakerült ugyanis újra a jegyző hatáskörébe ez a feladat. Az összeírás júliusban kezdődött és szeptember végéig volt lehetőségük a gazdáknak rá, hogy leadják az adatlapot.
Határidőig mintegy háromezer-kétszáz ebet jelentettek be tulajdonosaik – tudtuk meg Fehérné Bodó Mariann jegyzőtől.

Némethné Nagy Beatrix is bejelentette a tizenkét éves Mollyt és a kétéves Málnát.
Némethné Nagy Beatrix is bejelentette a tizenkét éves Mollyt és a kétéves Málnát.


Elmondta: az utolsó hetekben volt igazán nagy dömping, több mint ezer irat érkezett. A bejelentett mintegy háromezer-kétszáz eb megegyezik azzal a számmal, amennyire előzetesen számítottak a korábbi adatbázisra és a mikrocsip-beültetésekre alapozva.

A jegyző ismét hangoztatta: a kutyák összeírását nem követi az „ebadó" bevezetése. A most létrejövő adatbázist a hatósági munkára használják majd. A jegyző felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az újonnan beszerzett ebek bejelentése továbbra is kötelező.

Sőt, a négy hónaposnál idősebb jószágok csak mikrocsippel (transzponderrel) megjelölve tarthatók. A tulajdonosok később is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot írásban bejelenteni. Az adatszolgáltatás elmulasztásának következménye 30 ezer forintos pénzbírság lehet.

A háromezer-kétszáz bejelentett eb közé tartozik Molly, a tizenkét éves bichon havanese és Málna, a kétéves brüsszeli griffon is. Gazdájuk, Némethné Nagy Beatrix már nyáron eleget tett ezen kötelezettségének és elküldte a hivatalba az adatlapokat. A tulajdonos hasznosnak tartja az ebek összeírását. Szerinte ez is hozzájárul a felelős állattartás szélesebb körű elterjedéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!