Nem kell a barna meg a kék kuka

Több ezer kék és barna kuka várja még gazdáját a szolgáltató telephelyén. Hiába lehet ingyen elvinni, sőt, kérésre házhoz is szállítanák, nem kellenek a szelektív gyűjtőedények.

Méhes Ákos


Áprilisban indult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Mosonmagyaróváron, illetve a társuláshoz tartozó településeken. Az ehhez szükséges kék és barna kukák és a komposztálóedény kiosztását már márciusban megkezdték. Hiába azonban a sok felhívás, alig fogynak a kék és barna kukák a szolgáltató udvaráról. Pedig a Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. már kérésre házhoz is vinné – az egyébként ingyenesen átvehető – edényeket. A szolgáltatónál sem értik a dolgot, hiszen a szelektív gyűjtést végző kukásautó rendszeresen járja a város utcáit.

Több ezer kék és barna kuka vár még gazdájára. A szolgáltatónál nem értik a dolgot.

Több ezer kék és barna kuka vár még gazdájára. A szolgáltatónál nem értik a dolgot.
Összesen 25 ezer kék edényt szerzett be a társulás az év elején. Ebből huszonkétezer-ötszázat szántak a mosonmagyaróvári és környékbeli ügyfeleknek. Ez idáig mindössze tizenegyezer-ötszázan éltek a lehetőséggel – tudtuk meg Kosár Tibor ügyvezetőtől. Csornán még rosszabb a helyzet. A rábaközi városban a kétezer-ötszáz edényből eddig alig ötszáz talált gazdára. Nem kelendőek a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló barna edények sem. A Mosonmagyaróvárra és Jánossomorjára szánt tízezerből eddig mindössze négyezer-kétszázat vittek el. A tízezer komposztálóból pedig alig több mint háromezer fogyott eddig.

Mindez a begyűjtés hatékonyságát is rontja, hiszen a kukásautó így is végigmegy a városon. A szelektív gyűjtés tapasztalatai viszont jók. Kisebb problémák ugyan vannak, de jól kezelhető anyagot raknak ezekbe az edényekbe a lakók.

Az ügyvezető hozzátette: a házhoz menő gyűjtés mellett továbbra is működnek a szelektív gyűjtőszigetek. Ezekkel azonban egyre több a probléma. Gyakorta alakulnak ki a szigetek környékén áldatlan állapotok, mivel sokan raknak le ott különböző hulladékokat. A szolgáltató azért sem érti ezt, mivel ezeket a hulladékokat, lomokat a díjtartozással nem rendelkező ügyfelek ingyenesen elhelyezhetik a hulladékudvarban is. A hasonló esetek megakadályozása érdekében kamerákat szerelnek fel a gyűjtőszigetek környékén és az ügyvezető ígéri: szigorúan fognak fellépni a szemetelőkkel szemben.

Fontos információk
A Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igény esetén továbbra is házhoz szállítja a hulladékok szelektív gyűjtéséhez szükséges edényeket a rendesen fizetőknek ingyen. Az igények a 96/579-467-es telefonszámon, valamint a [email protected] e-mail címen adhatók le. Emellett a Barátság utcai telephelyen az edények átvételére hétfőtől csütörtökig reggel 7 és délután 3 óra között továbbra is lehetőség van. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!