Nincs ˝Csikágó˝ Mosonban

Árvay István szerint a városrész egyik problémája az illegális árusítást folytatók, akik agresszív magatartásukkal zavarják a járókelőket.

Méhes Ákos

A mosoni városrész problémái, a Fidesz óriásplakátjai és a városvezetés által korábban feljelentett, ám most a választásokon szövetségesükként induló képviselő is téma volt napirend előtt a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Több kérdést is feltett a városvezetésnek napirend előtt Kovács Tamás (MSZP) a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Az ellenzéki városatya arra volt kíváncsi, hogy mit sikerült az önkormányzatnak intézkednie a mosoni „Csikágóval" kapcsolatban (a városrész problémáival lapunkban korábban foglalkoztunk – Kisalföld, 2014. augusztus 2.). Azt tudakolta továbbá, hogy milyen pénzből rakta tele a Fidesz óriásplakátokkal a várost. A képviselő szerint az így elköltött milliókkal inkább a helyi gyermekeket, nyugdíjasokat, szegényeket kellene támogatni. Kovács Tamás arra is kíváncsi volt, hogy mivel sikerült rábírni a jelenlegi városvezetés által korábban feljelentett Szabó Miklóst, hogy a Fidesz és szövetségesei képviselőjelöltje legyen.

– Nincs „Csikágó" Mosonban – jelentette ki Árvay István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester. Válaszában kifejtette: a városrész egyik problémája az illegális árusítást folytatók, akik agresszív magatartásukkal zavarják a járókelőket. Az önkormányzat – más hivatalokkal, hatóságokkal együtt – mindent megtesz a probléma kezelésére.

Megerősítették a rendőri, közterület-felügyeleti jelenlétet, valamint a helyi roma kisebbségi önkormányzat is két tagját megbízta azzal, hogy rendet tartson a piactér környékén. Intézkedtek az Aranyossziget utca és Rábl köz sarkán lévő problémás ingatlan ügyében is. Kiderült, több mint ötven embernek bejelentett lakcíme ez az irodákból és üzlethelyiségből álló épület. Sajnos azonban a szabályozás szerint a lakcímbejelentés nem korlátozható, így ebben a hivatalnak nincs hatásköre.

A társhatóságokkal közösen több razziát is tartottak az elmúlt hetekben ebben az ingatlanban. Talán ennek is köszönhető, hogy mára a korábbi töredékére csökkent az ott lakók száma. A megbízott polgármester hozzátette: a városrész másik problémája volt az Aranyossziget utcai önkormányzati bérház udvarán – a szabad vallásgyakorlás lehetőségével visszaélve – rendszeresen tartott szabadtéri mise. Tárgyaltak ez ügyben a vallási felekezet vezetőjével, aki belátta, hogy nem folytathatják ezen a helyen tovább ezt a tevékenységet, mivel zavarják a környéken lakókat.

Az óriásplakátokról szóló képviselői kérdésre Árvay István kijelentette: komolyan veszik a kampányt, képviselőjelöltjeik pedig saját pénzükből rakták össze az ehhez szükséges összeget. A Szabó Miklóssal kapcsolatos felvetésre az alpolgármester elmondta: a polgári értékrend hozta össze őket. Ahogy fogalmazott: van egy ügy, amiben ma sem értenek egyet, ám ezenkívül azonos az értékrendjük. „Nem volt könnyű döntés" – jelentette ki Szabó Miklós (MPKE) a vele kapcsolatos felvetésre.

Hozzátette: a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület tagsága úgy döntött, hogy szövetségben indul a választáson. A megállapodás alapján két körzetben indítanak képviselőjelöltet. Szabó Miklós szerint az egyesület így érvényesítheti továbbra is azokat az értékeket, amiket 1995 óta képvisel.

(A tanácskozás napirendi pontjairól lapunkban a későbbiekben beszámolunk.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!