Sérti a homályos felirat

Mészely Réka

„Horvát tükör" – ez a felirat szerepel (hibásan) angolul azon a táblán, mely a napokban jelent meg a bezenyei Dózsa György utca végi közlekedési tükör oszlopán. Az önkormányzati képviselő, [namelink name="Schmatovics Mátyás"] a szerinte „nemzetiséggyalázó dekoráció" ügyében feljelentést tett. A rendőrség nem állapított meg jogsértést.

Újabb akció borzolja a bezenyeiek kedélyeit. Hatalmas tábla néz a főút felé a Dózsa György utcáról. A képen egy aranykeretes tükör, rajta az angol nyelvű felirattal: „Croation Mirror" (ez amennyiben helyesen „croatian mirror" lenne, akkor jelentése „horvát tükör"). Az sem mellékes, hogy a „tükörben" hiába néznénk magunkat, ugyanis nem látnánk, csak a homályt...

– Rendkívül fel vagyok háborodva, ez kisebbséggyalázás. Ugyan már ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem az ügyben a tábla megjelenésekor, azóta sem történt semmi. A „dekoráció" az utcánk végében azóta is ott van, csak ide-oda forgatják – osztotta meg felháborodását Schmatovics Mátyás, aki családjával maga is a Dózsa György utcában él. Az önkormányzati képviselő a helyi horvát önkormányzat és az Országos Horvát Önkormányzat tagjaként és korábbi alelnökeként egyaránt tiltakozik a véleménye szerint egy egész nemzetet sértő tábla ellen.

– Ha más kisebbségről jelent volna meg hasonló provokáció, ebből minimum országos botrány lett volna – jegyezte meg keserűen a volt bezenyei polgármester, aki úgy tudja, hogy a „tükröt" utódja, [namelink name="Kammerhofer Róbert"] megrendelésére helyezték ki. Schmatovics Mátyás értetlenül áll az előtt is, hogy amint ennek az ügynek, úgy a korábbi eseteknek – mint például a helyi templom elé hordatott katolikus- gyalázónak szánt(?) betontörmelék (e témával többször foglalkoztunk a Kisalföldben, 2012. 10. 19-én, 2012. 10. 15-én) – sincs semmilyen következménye.

·Horvát tükör· - háttérben a nemrég kátyúzott Dózsa György utca.

·Horvát tükör· - háttérben a nemrég kátyúzott Dózsa György utca.

A helyiek számára is talány a tábla. Csak találgatni tudnak.
– Édesanyám szólt egy hete: „valami táblát kaptatok". Meg is néztem gyorsan, egy tükröt láttam rajta egy felirattal, amit akkor nem tudtam lefordítani – mondja már a Dózsa György utcában lakó [namelink name="Darázs Józsefné"], aki szerint hasznosabb lett volna, ha a faluvezető inkább az utcára költötte volna a pénzt.

A megkérdezett bezenyeiek szerint összefüggés lehet a Dózsa György utca korszerűsítése és a tábla között (egyébként hasonló tábla jelent meg a Kossuth Lajos utcában, ahol szintén kátyúztak nemrég). A Dózsa György és a Kossuth Lajos utca lakói még tavasszal gyűjtöttek aláírást, melyben utcáik járhatóvá tételét kérték az önkormányzattól. Egy korábbi testületi ülésen bemutatták és elfogadták, hogy mely utcákat újítják fel Bezenyén és a hozzá tartozó Papréten, és milyen technológiával. Úgy tudjuk, ezt hat képviselői igennel és egy polgármesteri nemmel fogadták el. Július végén jelentek meg a munkagépek a fenti utcákban, melyek végül az egymást követő gödröket betömködték, ám az ígért fedőréteg elmaradt. Schmatovics Mátyás szerint a kátyúzást követő napon egy-egy A4-es lapon a hivatalsegéd olyan plakátot helyezett ki, mely szerint a munkálatokról nála, illetve Papréten [namelink name="Csontos Antal"] képviselőnél kell érdeklődni (a papíron a nevük nem, viszont címük és telefonszámuk szerepel). Ez szerinte személyiségjogokat sért.

A „horvát tükör" feliratú tábla kapcsán tett feljelentésről érdeklődtünk a rendőrségen, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőrség nem állapított meg jogsértést. Az ügyet a helyi jegyző hatáskörébe utalták. Kerestük [namelink name="dr. Horváth Szabolcs"] jegyzőt és Kammerhofer Róbert polgármestert is, ám nem értük el őket (úgy tudjuk, szabadságukat töltik, a polgármester a falubeliek szerint állítólag épp Horvátországban).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!