Az autósok három százaléka mobilozik

A behajtások eredményeként ma már kevesebben bliccelnek a fizetőparkolókban. A városban kevesen használják a mobilos fizetést a kedvező bérletrendszer miatt.

Méhes Ákos


Egyre javul a fizetési morál és csökkent a bliccelések száma is az elmúlt években a mosonmagyaróvári fizetőparkolókban. Havonta átlagosan ötszáz körüli a kihelyezett pótdíjak száma, s ennek nyolcvan százalékát rendezik is az autósok. Pedig néhány évvel ezelőtt ennek a többszöröse volt a bliccelők száma.

„Vélhetően a következetes behajtások eredményeként nagymértékben javult a pótdíjazottak fizetési hajlandósága" – mondja Tóth László, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője. A társaság ugyanis a végrehajtásig viszi az összes rendezetlen pótdíjat. Idén eddig mintegy százötven végrehajtást kezdeményeztek már. Sőt, néhány éve már az osztrák autósok sem úszhatják meg a pótdíjat.

Köszönhetően annak, hogy megállapodást kötöttek egy osztrák ügyvédi irodával, akik így már kikérhetik a bliccelő autók tulajdonosainak adatait a nyilvántartásból. A tapasztalatok szerint azóta drasztikusan visszaesett a nem fizető osztrák autósok száma.

A tapasztalatok szerint a városban kevesen használják a mobilos fizetést a parkolásnál.

A tapasztalatok szerint a városban kevesen használják a mobilos fizetést a parkolásnál.
Tóth László hozzátette: a pótdíjazások egy része nem a svindlizésből ered, hanem a lejárt parkolójegy miatt kerül „Mikulás-csomag" a szélvédőre. Ezekben az esetekben fel szokták hívni az autósok figyelmét a mobil fizetési lehetőségre. Fontos, hogy ennek telefonszáma júliustól megváltozott. A parkolójegy-kiadókon jól látható helyen megtalálhatók ezek a hívószámok. Ezt a fizetési módot egyébként a városban meglehetősen gyéren használják, a parkoló autósok alig három százaléka. A csoportvezető szerint ennek oka a jó bérletrendszer. A mobil fizetést ugyanis általában azok használják, akik rendszeresen hosszabb ideig veszik igénybe a várakozóhelyeket. Nekik pedig jobban megéri bérletet venni. Tóth László kiemelte: míg korábban volt különbség a lejárt parkolójegyért és bliccelésért kirótt pótdíj összegében, addig néhány éve már a törvény nem ad erre lehetőséget. Így most abban tudnak különbséget tenni, hogy az egy óránál rövidebb időre váltott jegynél öt perc, míg az egy óránál hosszabb lejártakor negyedórás türelmi időt adnak. A csoportvezető felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki tizenöt napon belül rendezi a pótdíjat, úgy az adott zónában érvényes tarifa tizenháromszorosát kell kifizetnie. Tizenöt nap után küldi a társaság a fizetési felszólítást, ami viszont már az óradíj negyvenegyszerese.

Tóth László elmondta: a tapasztalatok szerint jól működik a kórháznál bevezetett új rendszer. Szinte a mosonmagyar- óvári fizetőparkolás bevezetése óta visszatérő probléma volt a kórház körüli várakozás. Mivel meglehetősen közel esik egymáshoz a magyaróvári belváros és a Karolina Kórház, emiatt a kórházi várakozásra fenntartott helyeket sokan nem rendeltetésszerűen használták. Emiatt akiknek kórházi teendőik miatt tényleg szükségük lett volna rá, nem találtak itt helyet. Több módszert is kipróbáltak már erre az elmúlt években, ám ezek egyike sem járt eredménnyel. Most a kórházi parkolók is a legmagasabb díjzónába tartoznak, így a bevásárlók többsége nem itt várakozik. Ugyanakkor négyórás ingyenes lehetőséget biztosítanak mindazoknak, akik valamilyen vizsgálatra érkeznek. Az ehhez járó ingyenes jegyeket jelenleg a rendelőintézet kartonozójánál és a Vízpart utcai rehabilitáción lehet kérni. Az ingyenes jeggyel az autósok csak három helyen parkolhatnak: a Csaba utcában a mentőállomás előtti szakaszon, a Régi vámház téren a kórház előtt, illetve a Vízpart utcában. Sajnos azonban szombatonként nem működik ez a rendszer, mivel akkor nincsenek szakrendelések, így aki az ügyeletre megy, reggel nyolctól délután kettőig parkolójegyet kell váltania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!