A törlőkendő dugulást okozhat

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű eső nem csupán a csapadékelvezetőket terheli meg, hanem a víz- és szennyvízvezetékeket is.

Méhes Ákos - Kisalföld napilap


A helyenként amúgy is rossz állapotú víz- és szennyvízrendszeren a nagy esőzések idején még gyakoribbak a meghibásodások, csőtörések, dugulások. Az Aqua Kft. évente több százmillió forintot költ a hálózat folyamatos karbantartására és rekonstrukciójára.

„Nagy problémákat okozhat mindkét rendszeren a sok csapadék. Ezt sajnos többször tapasztaltuk az elmúlt időszakban" – mondja Csapó Imre, az Aqua Kft. főmérnöke. „Ha sok eső esik, megváltozik a talaj szerkezete, ettől a merev anyagból készült vezetékek elmozdulnak, ami könnyen csőtöréshez vezethet" – magyarázza a szakember.

Mint mondja: a legtöbb probléma az azbesztcement csövekkel van, a városban több helyen található ilyen. Ezzel szemben például az ipartelepi városrészben az első világháború idején lerakott öntvényvezetékek a mai napig kiválóan működnek, szinte javítani sem kell azokat. Nem mondható el ugyanez például a városközponti rendszerről.

A felújítások mellett sok esetben kell csőtöréseket is elhárítaniuk az Aqua szakembereinek.

A felújítások mellett sok esetben kell csőtöréseket is elhárítaniuk az Aqua szakembereinek.

Amellett, hogy ezek a csövek már közel negyvenévesek, sok helyen utolérhető a technológiai fegyelem hiánya a kiépítéskor. Éppen emiatt az elmúlt időszakban a Flesch-lakótelepen az összes vezetéket kicserélték már. Legutóbb pedig a Móra-lakótelepen volt csőtörés.

Csapó Imre hozzátette: a szennyvízelvezető rendszeren is gyakorta okoz problémát a nagy mennyiségű csapadék. Ennek oka, hogy a viszonylag sík területen a szennyvíz nem képes teljesen gravitációsan elfolyni. Ezért szükség van átemelőkre. Amikor azonban sok csapadék kerül a rendszerbe, az átemelők kapacitása már nem elegendő.

A főmérnök szerint ezt elsősorban az okozza, hogy sokan a házak ereszcsatornáit a szennyvízcsatornára kötik, ami viszont nagy esőzések alkalmával megterheli a rendszert.

Az ilyen bekötések megszüntetése érdekében az Aqua Kft. munkatársai rendszeresen tartanak ellenőrzéseket. Az utóbbi időben ugyancsak terhelik és akár működésképtelenné teszik a szennyvízrendszert az egyre inkább elterjedő babatörlő kendők. A szakemberek egyre gyakrabban tapasztalják – főként az újonnan kialakított lakóövezetekben –, hogy ezeket a nem erre a célra előállított kendőket egyszerűen lehúzzák a vécén.

Ezek azonban tönkreteszik az átemelőszivattyúkat és gyakorta okoznak dugulásokat.

A főmérnök kiemelte: a javítások mellett folyamatosan végzik a víz- és csatornarendszer rekonstrukcióját is. Így például jelenleg zajlik a bezenyei szennyvíztelep bővítésének engedélyeztetése. Az engedély megszerzését követően azonnal nekilátnak a munkálatoknak. Erre a rajkai lakosságszám robbanásszerű növekedése miatt van szükség. A meglévő víz- és csatornahálózat ehhez már kevés, a duplájára kell növelni a kapacitást.

Zajlik továbbá a közép-szigetközi, hegyeshalmi térségben a szenny- vízátemelők felújítása, valamint az egész kistérségben a problémás vezetékszakaszok cseréje. Tervezik továbbá Jánossomorján a városi főátemelő és a szennyvíztelep közti szakaszt. Emellett elvégezték idén Mosonmagyaróváron a Fő utca teljes közmű-rekonstrukcióját, valamint jelenleg is zajlanak az önkormányzati útépítésekkel kapcsolatos vezetékfelújítások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!