Levegőből a föld alá kerül a meleg víz

Az ipartelepi távhőrendszer átépítése második ütemének fogtak neki a napokban a szakemberek. A munkálatok eredményeként a mintegy másfél kilométeres nyomvonalú vezetékeket a fölbe süllyesztik. Ráadásul a városrész iskoláját is távhő fűti ezentúl.

Méhes Ákos

Az elmúlt év nyarán kezdett az ipartelepi távhőrendszer-vezetékek teljes rekonstrukciójába a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. Akkor a Főkapu környékén, az Alkotmány, illetve a Bartók Béla utca egy-egy szakaszán korszerűsítették a hálózatot. A szakemberek a napokban láttak neki az ipartelepi vezetékátépítések második ütemének.

Több mint kétszáz ipartelepi lakás távfűtését és melegvíz-ellátását biztosítja a Városüzemeltető kft. A rendszert tápláló fővezetékek nagyon régiek, a gyapotszigetelésű és alumíniumborítású csövek beton tartóoszlopokon a levegőben hálózzák be szinte az egész városrészt. A vezetékek a hatvanas években készültek és a nyolcvanas évek közepén korszerűsítették utoljára. Ezért a rendszer hővesztesége nagy, kapacitása nem tökéletes a jelenlegi fogyasztásnál. Tavaly a mintegy másfél kilométeres nyomvonalú vezetékek első felét cserélték korszerűre és fektették a föld alá. Ennek a munkának a második ütemét kezdték most meg – mondja Bakler Csaba, a Városüzemeltető kft. távhő-szolgáltatási üzemegységének üzemviteli vezetője.

Két ütemben mintegy másfél kilométernyi vezetéket cserélnek korszerűre.

Két ütemben mintegy másfél kilométernyi vezetéket cserélnek korszerűre.
A munkálatok során a légvezetékeket kiváltják. Az új, korszerűbb szigetelésű csöveket a földbe fektetik. A vezetékek kapacitását is a meglévő fogyasztáshoz méretezték. A csövek keresztezik a Határőr utcát, emiatt várhatóan szerdától egy héten keresztül le kell zárni az utcának ezt a szakaszát. A későbbiekben pedig ismét egy hétre másik szakaszon. A csövek fektetésével és az üzembe helyezéssel a tervek szerint július végére elkészülnek. Ezt követi a helyreállítás és a tereprendezés, ami várhatóan augusztus közepéig tart majd. A távhő-rekonstrukció második üteme mintegy 55 millió forintjába került a Városüzemeltetőnek.

A vezeték földbe süllyesztésével a Fekete-iskola ipartelepi tagintézményében is energetikai korszerűsítést végeznek. Az iskola az eddigi gázról ugyancsak távfűtésre vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!