Lébény könyve újra, nyolcszáz oldalon

kiadása, mely az első helytörténeti könyv bővített, újraszerkesztett változata. A megye legfiatalabb városában hétvégén először szerveznek városnapokat.

Mészely Réka

Éppen egy éve az utolsó falunapjukra gyűltek össze a lébényiek. Most hétvégén pedig az első városnapon szórakozhatnak, miután tavaly július 15-én hivatalosan is városi rangot kapott a település.

– A tavalyi sikerből kiindulva idén sem marad el a főzőverseny, mely közösségformáló erővel bír. A helyi önkormányzat valamennyi induló csapatot tízezer forinttal támogatja az alapanyagok beszerzésében, és az elsősorban bográcsban főtt ételeket ingyen kínáljuk. Ezzel indul pénteken délután 2 órától az első városnapunk a Templom téren. Ezen a napon a népzenéé a további főszerep. Másnap a rendezvény a sportpályán folytatódik – nyújtott ízelítőt a programból Kovács Gábor polgármester.

A városvezető arról is beszámolt, hogy javában dolgoznak Kiszeli Lajos alpolgármesterrel a 2008-ban megjelent helytörténeti könyv bővített és kiegészített változatán.

Kovács Gábor a Lébény könyve első kötetét és a tervezett új kiadvány borítóját mutatja.

Kovács Gábor a Lébény könyve első kötetét és a tervezett új kiadvány borítóját mutatja.
A Lébény könyve első kiadása a kezdetektől 2006-ig tekinti át a település történetét, nyolcszáz oldalon. Kiszeli Lajost munkájának kedvező fogadtatása arra késztette, hogy folytassa az elsősorban levéltári kutatásokat. Mint megtudtuk, számos új információra lelt, melyek árnyaltabb képet festenek a XVIII–XIX. századi Lébény hétköznapjairól. Így például a községben élő katolikusok és evangélikusok, magyarok és németek viszonyáról, akár peres ügyeiről, vagy a települést gyakran pusztító tűzvészről. Eddig nem ismert feljegyzések árulkodnak Lébény és Szentmiklós kapcsolatáról, az uradalom működéséről. Olvashatunk majd a Szent Margit- és a Szent Jakab-templom felújításáról és Lébény mezővárosának nagyközséggé alakulásáról is.

A képviselő-testület a Lébény könyvhöz anyaggyűjtésben nyújtott segítséget Beregszászi Balázs mosonmagyaróvári levéltárosnak egy fényképezőgép és a hozzá szükséges felszerelések adományozásával köszönte meg.

Ökölvívás és labdarúgás


Az elmúlt hétvégén Lébény profiboksz-gálának adott otthont. „Eddig kevesen tudták, hogy olyan csillag lakik a településünkön, mint Sánta Krisztián %BBFenegyerek%AB, aki a verseny ötletgazdájaként maga is ringbe szállt és kemény összecsapásban, egyhangú pontozással nyert. Büszkék vagyunk a teljesítményére" – vélekedett a polgármester. Még hozzátette: közel duplájára emelték a következő szezontól a helyi labdarúgócsapat támogatását.

Lébényi napok


Pénteken délután 2 órától a Templom téren kezdődik a főzőverseny, közben a Csiripiszli Énekegyüttes, a mosonszentmiklósi néptánccsoportok, a Holló együttes, a Rizikófaktor, a Kónyi Néptáncegyüttes, a Kajárpéci Vízirevü műsora szórakoztat. Este 7 órától a Greenfields együttes ír népzenével hangol a táncházhoz. Este 9 órától a Muzsikás együttes a „Fölszállott a páva" döntős táncosaival szerepel. Szombaton a sportpályán 16 órakor hastáncbemutató lesz és a Pulzus TSE műsora látható. Délután 5 órától a helyi és mosonszentmiklósi öregfiúk rúgják a bőrt, miközben Laár András nevettet. A Lord-koncert előtt a Holló együttes kedveskedik műsorral a gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!