A védekezésben tönkrement kritikus utakat javítják

Az árvíz még mindig rémálom, a sokkot máig nem tudtuk kiheverni – osztotta meg véleményét Csaplár Zoltán mecséri polgármester a tavalyi áradásról és következményeiről, melyeknek máig elszenvedői. A védekezésben tönkrement legrosszabb állapotban lévő utakat javítják most vis maior keretből, melyhez a térség települései is hozzájárulnak.

Megkezdődött az árvízi védekezésben megrongálódott utak kijavítása Mecséren. A tavalyi áradás okozta károk miatt máig szenved a szigetközi település Csaplár Zoltán mecséri polgármester szerint, s máig nem tudták kiheverni a 2013-as rémálmot. A külterületi károkat még nem térítették meg, s az útkárokat is csak enyhítik.

– Az árvíz után felmérték a faluban keletkezett útkárokat. A vis maior keretből a szükséges 111 millió forint helyett jóval kevesebbet kapunk. 73 millió forintot fordítunk a javításokra, ennek tizedét az önrész teszi ki, azonban ez meghaladja az önkormányzat energiáit – tudatta Csaplár Zoltán. Mint elmondta, idén 52 millió forintból gazdálkodik Mecsér, ebből csupán ötmillió forintot tesz ki az iparűzési adó. Elöregedő faluként alig rendelkeznek tartalékokkal a fejlesztésekre, ezért segítséget jelentett a térség településeinek támogatása.

Mecsér – A mecséri Zrínyi utcában indult az útfelújítás.

Mecsér – A mecséri Zrínyi utcában indult az útfelújítás.
A Mosonmagyaróvár Térségi Társulás Tanácsa nemrég hozta létre a Kistérségi Szolidaritási Alapot, melybe valamennyi település lakosonként tíz forintot fizetett be. A Lajta-parti város négymillió forinttal járult hozzá az alaphoz, így 4,6 millió forinttal segítették ki a bajba jutott Mecsért. A szigetközi település ezt az összeget az útjavításhoz szükséges önrészre fordítja.
– A tavalyi árvízkor tapasztaltuk, milyen erővel bír az összefogás és az önzetlen segítség. Ez a támogatás ennek a folytatása, amit ezúton is köszönök – fogalmazott a mecséri faluvezető. Hozzátette, hogy bármilyen csekély pénzekből is gazdálkodnak, továbbra is szükségesnek tartja a befizetést a fent említett alapba, ugyanis a manapság gyakori katasztrófák idején nem tudni, hogy ki szorulhat rá környezetünkben.

Mivel a vis maior alapból Mecsér nem kapta meg az igényelt 111 milliót, ezért ezúttal csupán a legkritikusabb pontokat orvosolhatják.

Csaplár Zoltán

Csaplár Zoltán
– 8161 négyzetméteren végzünk augusztus végéig javításokat, ám ennek majd dupláján kellene. Miután a tavalyi árvízi védekezéskor 50–60 tonnás teherautók járták a falu felázott utcáit, néhol az egész szakasz hálósan feltöredezett, máshol 13–15 centiméternyire szakadt be a burkolat. A Zrínyi és a József Attila utcákban dolgoznak és hamarosan a Kossuth Lajos utcában folytatódnak a munkálatok – sorolta a polgármester. Az ebből a körből kimaradó útszakaszokra is megoldást kell keresniük, ám a faluvezető szerint gondot jelent, hogy jelenleg nincsenek útfelújításra pályázatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!