Figyelnek és nyúlgátakat építenek a veszélyes szakaszon

Vasárnap este óta harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Lajtán. A szakemberek homokzsákokkal magasították a töltést, ahol erre szükség volt. Várhatóan nem okoz gondot az áradás Mosonmagyaróváron.

Méhes Ákos

„Rég nem láttunk ekkora vizet a Lajtán" – erről beszélt tegnap mindenki Mosonmagyaróváron a folyó mellett, miközben aggódva figyelték a töltés tetejét egyre jobban megközelítő folyót. Valóban, több éve nem volt ekkora árhullám a Lajtán, mint most. Ráadásul ez most nem a „szokásos" zöldár, hanem váratlanul érkezett.

A part menti ingatlantulajdonosok több helyen botokat is leszúrtak a töltés oldalába, hogy így is kövessék, amint óráról órára emelkedik a vízszint. Noha a látvány több helyen félelmetes, a környéken lakók többsége nem fél a nagy víztől. Mint mondják: szerintük nem lesz baj.

Mintegy tízórás tetőzést követően indul meg az apadás.

Vasárnap este hat órától rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Lajta teljes magyarországi szakaszán. A fő védvonalak mentén folyamatos figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi igazgatóság szakemberei – tudtuk meg Németh József vízügyi igazgatótól. Elmondta: a másodrendű töltéseknél két helyen építenek nyúlgátat. Hegyeshalom térségében közel egy kilométeren, illetve a mosonmagyaróvári duzzasztónál magasították a töltést.

A szakemberek nyúlgát építésével erősítették a töltést a kritikus szakaszokon.

A szakemberek nyúlgát építésével erősítették a töltést a kritikus szakaszokon.
Lakott területet nem veszélyeztet a Lajta, a mezőgazdasági zöldparcellák védelme érdekében van szükség a töltés megemelésére. Az igazgató hozzátette: a jelenlegi adatok alapján nem kell a szükségtározót megnyitniuk.

Hétfőn kora reggeltől a Szigetköz Járási Mentőcsapat tíz tagja is részt vesz a védekezésben a Lajta mentén. A vízügyi szakemberek irányítása mellett összesen ötvenöten homokzsákoltak. Ellátásukról a Magyar Vöröskereszt területi szervezete gondoskodott. Amint azt Szilágyi Jánostól, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk: a Lajta mosonmagyaróvári szakaszán a lovasiskola melletti üdülő-, illetve lakóterület veszélyeztetett. Itt a fakadóvíz betörhet a közeli pincékbe. Amennyiben erre sor kerülne, a katasztrófavédelem és a vízügy homokzsákokkal, szivattyúval felkészült a beavatkozásra.

Megelőzés. A Malom-ági Lajta zsilipjét lezárta a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. Így akadályozzák meg, hogy a Lajta magas vízállása felduzzassza a csatornát és víz alá kerüljön a magyaróvári belváros. A Malom-ági mederben lévő vizet átszivattyúzzák a Lajtába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!