Kétszáznyolcmilliót takarítottak meg

Évről évre többen mondják ki a boldogító igent Jánossomorján. A kisváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén rendeletet alkotott a házasságkötés hivatalon és munkaidőn kívüli és belüli díjairól.

Mészely Réka


955 millió forint bevétellel és 892 millió forint kiadással fogadta el Jánossomorja képviselő-testülete a kisváros tavalyi büdzséjének teljesítését minap tartott ülésén.

Ugyanakkor 208 milliós módosított pénzmaradvánnyal zárták az évet: ebből 12 milliót tartalékba helyeztek és felhasználásáról később döntenek. A megmaradó 196 millió forint már az idei költségvetési rendeletben szerepel. Luka János a pénzügyi bizottság elnökeként a Várbaloggal és Újrónafővel működtetett önkormányzati hivatal működésére is kitért. Javasolva, hogy hozzanak létre egy szervezeti szabályzatot. Kurunczi Károly polgármester szerint azzal, hogy már három önkormányzat tartozik e hivatalhoz, megsokszorozódtak a feladatok.

A városvezetés rendeletet fogadott el a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezésének szabályairól és díjairól. Eszerint, ha a pár a hivatali helyiségben és munkaidőben kíván egybekelni, ezért továbbra sem kell fizetnie. Ám ha ettől el kívánnak térni, 15–15 ezer forinttal kell ezért számolniuk, amellett, hogy így az anyakönyvvezetőt nettó 5 ezer forint is megilleti. A szolgáltatási díjak az önkormányzat bevételeit növelik.
Az előzetes hatásvizsgálat szerint Jánossomorján az utóbbi három évben valamennyi házasulandó a hivatalban fogadott örök hűséget szerelmének, és csak nagyon kevesen tették ezt meg a hivatali munkaidőben.
Kurunczi Károly arra az örvendetes tényre is rámutatott, miszerint lineárisan emelkedik a menyegzők száma, bár az messze elmarad a húsz évvel korábbi adatoktól. Három éve 11, 2012-ben 12, tavaly 15 pár lépett frigyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!