A segítség azonnal jött

Borzáék remélik, hogy májusra visszaköltözhetnek ásványrárói albérletükbe, amelyet javában tataroznak.

Mészely Réka - Kisalföld napilap


Jó érzés ez egy messziről idekerült családnak, akiknek itt nincs rokonuk – szólt a hála Borza Szilveszter hangjából, aki feleségével és négy gyermekével egyik pillanatról a másikra tető nélkül maradt, miután otthonuk éppen egy hónapja a tűz martalékává vált. Ásványráró
Mészely Réka

Éppen egy hónapja, március 17. hajnala az ásványrárói Dózsa utcában rendhagyóan indult. Borzáné pattogásra ébredt. Eleinte azt hitte, mozdonyvezető férje érkezett haza a műszakból, aki éppen otthon felejtette a kulcsot. Ám gyorsan rá kellett jönnie a négygyermekes édesanyának, hogy a finom kopogás ropogássá vált át és a gyanús hangok nem az ablak, hanem a tető felől érkeznek. Azonnal hívta a tűzoltókat és az urát.

A Borza házaspár a legkisebb gyermekkel, a 17 hónapos Szilveszterrel a felújítás alatt álló épület előtt. Májusban költözhetnek vissza.

A Borza házaspár a legkisebb gyermekkel, a 17 hónapos Szilveszterrel a felújítás alatt álló épület előtt. Májusban költözhetnek vissza.

– Ismeretlen a tűz oka, ezt mondták a szakértők. A villamos hálózatot alig egy éve újították fel, a kéményt és a gázcirkót is rendszeresen bevizsgáltatták. Talán a nagy szél okozhatta a bajt...

– A kémény bedőlt a házba, magával húzta a födémet és pillanatok alatt mindenütt fölcsaptak a lángok. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a családomnak még időben sikerült onnan kimenekülnie. Ők jól vannak, emberi élet nem veszett oda, a többi ezek mellett már nem számít – magyarázza Borza Szilveszter. A férfi évek óta Győrben dolgozik mozdonyvezetőként. Felesége a most 12 éves Viviennel, a 8 éves Nikivel és a 7 éves Zoltánnal Miskolcról a család egyesítéséért települt 2011-ben a megyeszékhelyre, ahol már a most 17 hónapos legkisebbik gyermek, Szilveszter is született. Tavaly költöztek az ásványrárói családi házba albérletbe – itt történt a baj.

– Fél 6-kor fejezték be az oltást a tűzoltók, akiknek néhány értékünket még sikerült kimenekíteniük. Ám sok emlék, több ezer könyvünk odaveszett. A saját nevelésű palántáinkat is kidobhattuk. A mentés közben azon gondolkodtam, mi lesz velünk ezek után, hová mehetnénk. A segítség azonban azonnal jött: fél 9-kor már a volt varrodában fogadtak minket, ágyakkal, élelmiszerekkel, ruhákkal – veszi át a szót az édesanya, Brigi.

A családon, mint mondja, végigfutott az ötlet, hogy menjenek haza Miskolcra, ahol tágas panellakás várja őket. Ám aztán a gyermekeik jövője miatt úgy döntöttek: maradniuk kell. A két nagyobbik lány iskolás, Zolika nagycsoportos – számukra lenne a legnehezebb a költözés. Éppen ezért helyben szeretnének letelepedni. Ugyanakkor emellett szól az is, amit a tűzeset után tapasztaltak: egy emberként segített a helyi önkormányzat, magánszemélyek és különféle szervezetek is. A Pávakör például jótékonysági koncertet szervezett nekik.

– Jó érzés egy messziről idekerült családnak, akiknek itt nincs rokonuk, ezt a mérhetetlen összefogást és segítőkészséget megtapasztalnia. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki élelmiszerrel, ruhával, bútorral, a gyermekeknek játékkal, mesefilmmel támogatott minket átvészelni ezt az időszakot. Példaértékű, akár országosan is, amit itt átéltünk – fogalmazott az édesapa. Vallja: előre, a jövőbe kell nézni, a múlt tapasztalatait megőrizve.

Mint már írtuk, ideiglenesen Borzáék a volt varrodában húzták meg magukat, majd egy szoba-konyhás albérletbe költöztek. A leégett családi házat már javában újítják. Ezért hálásak Tatai Róbertné polgármester, a mosonmagyaróvári tűzoltóság, a tulajdonos, valamint a biztosítótársaság gyors ügyintézésének. Remélik, már májusban ismét egy éve lakott otthonukban lehetnek együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!