Molnár Tamás (Tomiszka)

2012.07.17. 17:38

Szexi alakváltók

Az okos telefonok elterjedésének segítségével a mobil internet használata elérte a 2004-es évi asztali internethasználat szintjét. A fejlődés rohamléptekkel beindult, érdemes hát bekötni a cipőfűzőt, mert óriási lehetőségek vannak a mobilra optimalizált tartalmak területén.

A telefonváltások jóvoltából egyre többen ragadnak intelligens eszközt és teszik fiókba a hagyományos mobiljaikat. A felhasználóknak a telefon kéznél van, így ez egy kézenfekvő eszköz a gyors információszerzésre. Sokan most fújolhatnak, hogy a telefon az telefonálásra való. De ki beszél már telefonról. Mobil kommunikáció eszközökről beszélünk, amelyekkel mellesleg lehet telefonálni. A kommunikáció már nem csak a beszédre korlátozódik.  Közösségi oldalakat nézegetünk, állapotot frissítünk, fotókat osztunk meg, e-mailezünk, böngészünk és alkalmazásokat töltünk le. 1-1,5 millió mobilinternet felhasználó van ma Magyarországon és ez a szám az elkövetkező évben megduplázódhat.

A mobil eszközök (okostelefonok, tablet pc-k) megjelenésével már nem csak asztali számítógépekre készülnek a webes programok. Bővült a használatban lévő különböző méretű kijelzők tárháza. Egy webes programnak (honlapnak, webáruháznak) alkalmasnak kell lennie arra, hogy a nagy monitorral rendelkező asztali számítógépen és a kis kijelzővel rendelkező okos telefonon egyaránt élvezhető, szexi minőségben jelenjen meg.

Jelenlegi gyakorlat, hogy a weboldal mellé külön elkészítenek egy mobil alkalmazást vagy egy mobileszközre optimalizált nézetet. A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban már lehetőség van olyan design megalkotására, amely figyelembe veszi a kijelző méretét, és így a látogató igényeihez alakítja a felületét. A szexin alakváltó design (responsive design) előnye, hogy nincs szükség külön alkalmazásra vagy egy külön mobilra optimalizált nézetre. Egy felületen, teljes tartalommal szolgálja ki az asztali számítógépekről és a mobil eszközökről érkező látogatókat. A responsive design előnye a rugalmasság mellett, hogy keresőbarát.  A Google kifejezetten ajánlja, mert ebben az esetben nincs szükség felesleges aldomainre, url-re és nincs duplikált tartalom sem.

A responsive technológia nagy jövő előtt áll. A mobileszközök elterjedésével szükségessé válik, hogy a weboldal minden platformon szexin és felhasználóbarát módon jelenjen meg.

 

Molnár Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!