Molnár Tamás (Tomiszka)

2011.07.01. 13:49

+1-el és egy plusszal erősít a Google

Pár napja már mindenki, aki használja tapasztalhatta, hogy valami megváltozott a Google keresőjében. Lett egy-két "plusz" új dolog a keresési találatoknál és a design-ban.

kszor hallottam már, hogy a Google szeretne a Facebook babérjaira törni. Voltak próbálkozásai is, de ezek elég erőtlenekre sikeredtek. Most mégis mintha valami érdekes zajlana gugeléknél. Mindjárt két dolog is történt, az egyik, hogy frissítették a nagy kereső kinézetét, a másik pedig a keresési találatok mellett a „Facebook Like" gombhoz hasonló funkciójú +1 gomb megjelenése.

A keresési találatok befolyásolásában ez majd milyen szerepet fog játszani azt nem tudom. Tény azonban, hogy fog szerepet játszani, és a keresőoptimalizációs szakembereknek ismét fel kell kötni a gatyájukat, ha egy-egy honlapot előrébb akarnak hozni a találati listában. A találati listára tehát biztos befolyással lesz, és az is biztos, hogy minél több +1 pontot szerzünk, annál jobb pozícióba kerülhet a honlapunk. Kérdés csak az, hogy az eredeti kereső algoritmushoz képest, milyen súllyal veszi figyelembe a Google a +1 gombok szerepét.

A +1 gombok szervesen kapcsolódnak a nemsokára publikusan is elérhető Google+ névre keresztelt közösségi oldalhoz. Az új közösség oldal sikerét megjósolni nem tudom, tapasztalja meg mindenki saját maga. Két dolog biztosnak tűnik. Az egyik, hogy nagy részben lemásolták a Facebookot természetes kiegészítve a saját Google funkcióikkal. A másik dolog, hogy tartalom megosztás és „likolás" vagyis google nyelven „pluszegyezés" befolyásolhatja a honlapok keresőkben elfoglalt helyét. Tehát ha innen nézzük a dolgot, akkor a Google közösségi oldala sikerre van ítélve, mert nincs más választásunk, mint csatlakozás ha jó helyn szeretnénk kihozni a honlapunkat a kereső találati listájában. A keresőoptimalizációban betöltött szerepe miatt az üzleti felhasználók hamar fel fogják maguknak fedezni az új közösségi oldalt és az elején kiemelten lesznek jelen az oldalon. Ha sikerül a Facebooknál jobbat nyújtaniuk, akkor határ a csillagos ég. Mindenesetre a Google-nek minden eszköze megvan a sikerhez, ami nem feltétlen jelent garanciát is. A jövő miben fog változni, és elfelejtjük-e a „likolást" és boldog boldogtalan „pluszegyezni" fog?

Itt kipróbálható egy demon keresztül: http://www.google.com/+/demo/

 

 

Molnár Tamás

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!