Molnár Tamás (Tomiszka)

2010.04.12. 14:16

Milyen eredményeket hozott a választás az interneten?

Tegnap kíváncsian figyeltem a választási eredményeket, hogy mégis milyen különbségek lesznek és vajon bejut-e valamelyik kis párt a parlamentbe.

Az elmúlt héten megnéztem egy internetes trendelemző rendszert, amelyek a keresési vizsgálatok alapján megmutatja egy-egy párt népszerűségét. Az érdekessége az, hogy elég jól megmutatta a végső eredményeket, viszont nem tudott különbséget tenni pozitív és negatív népszerűség között ami leginkább a Jobbik-nál szembetűnő. Most megosztom Önökkel az eredményt egy kis magyarázattal, amit a Google insights rendszerében Önök is kipróbálhatnak akár más témákra rákeresve.

Tehát az internetes keresési szokásokat alapul véve Fidesz 54%-al győzött. Második a Jobbik lett 43%-al, amihez kell egy kis magyarázat is. A jobbik mint szó szerepelhet egyéb keresések között de a kategória megadásával ezt elég jól ki lehet szűrni. A másik dolog, amit mindenki érzékelhetett, aki rendszeresen olvas online hírportálokat, hogy rengeteg botrány övezte a Jobbik tevékenységét. A Gárda akcióitól kezdve, Király András Jobbik szóvivő botrányán keresztül egészen a pornós múltal rendelkező gárdista lány történetéig elég sok negatív hír keringett és növelte néha negatív értelemben is a párt népszerűségét az interneten. Az MSZP-t szerintem nem kell magyarázni, az LMP, pedig az aránylag erősebb online jelenlétének (Facebook és IWIW közösségek) köszönheti, hogy az interneten 3%-al többet szerzett mit a valós választásokon.

Végezetül kíváncsi vagyok az Önök véleményére, hogy magyaráznák az internetes eredményeket és van-e esetleg olyan politikai trend Google insights-al ami érdekes lehetne mások számára?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!