Mediawave 2015

2015.05.02. 21:50

Mediawave 2015 - Kiosztották a Párhuzamos Kultúráért díjakat

Díjat kapott ef Zámbó István, Miquéu Montanaro, Pintér Ambrus, Pintér Béla, Ráduly Mihály, Szepesi Imre "Zöld" és Wahorn András.

kisalfold.hu

PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT DÍJAK


Miquéu Montanaro (1955, FRA) - muzsikus, zeneszerző

Egyéni érdeklődése és magyar felesége révén erősen kötődik kultúránkhoz. A jazzmuzsikusként indult ethnomuzsikus nagy szerepet tölt be saját középkori oxitán kultúrájának ápolásában. Muzsikus kvalitásán kívül komoly szerepet játszik a különböző kultúrák közti zenei közvetítésben, a közös zenei alapok megtalálásában. Számos emlékezetes nemzetközi zenei műhely fűződik nevéhez a Mediawave keretében is.

Pintér Ambrus OSB (1940) - mozis, bencés szerzetes, fizika- és matematika tanár

1964-ben szentelték pappá. 40 éve a Pannonhalmi bencés Gimnázium filmklubjának lelke, mozigépésze. Lenyűgöző szabadságfokkal válogatja a filmeket és érinti/érintette meg számos bencés generáció diákjait a filmművészet értékeivel. Nyugodtan nevezhetjük a mozi, mint kihalás szélén lévő forma - egyik - utolsó mohikánjának.

Pintér Béla (1970) - színész, rendező

Stílusteremtő színházi alkotó, napjaink egyik legsikeresebb alternatív színházcsinálója. A Pintér Béla társulatot 1998-ban alapította. Azóta 17 ősbemutatót tartottak a budapesti Szkéné Színházban, egyet pedig a Nemzeti Színházban. Célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján - a szó egészséges értelmében vett - nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes korábbi darabját jellemzi.

Ráduly Mihály (1944) - muzsikus

Ráduly Mihály a legjelentősebb magyar progresszív zenét játszó együttes, a Syrius szaxofonosa és fuvolistája volt. Ráduly - a Pege Quartett-től megválva (Szabados György zenekarában is játszott) - 1970-ben csatlakozott az együtteshez, ezzel létrejött a Syrius legendás felállása. Stílusukra innentől a progresszív dzsessz-rock irányzat volt a jellemző. Még ez évben ausztrál koncertturnéra indultak, ahol komoly sikereket értek el és lemezt is készítettek. A Syrius a 70-es évek egyetlen nemzetközi szinten is egyedi progresszív zenekara volt.

Szepesi Imre ‘’Zöld’’ (1960) - lemezlovas, közösségépítő, fényfestő

Sokan mint lemezlovast ismerik, szeretik. Kevesen ismerik ellenben azt a közösségépítő erőt, amellyel hosszú, szívós munkával felépítette a Méhkasaulának elnevezett fehérvári művészeti közösséget. Vidéki fiatalok sokaságának adott önbizalmat, hátteret és bemutatkozási lehetőséget. Ma már országos és nemzetközi hírű fényfestő és filmes csapat prosperál körülötte.

Wahorn András, eredetileg Pintér András (1953) - festő, grafikus, muzsikus

Autodidakta festőként 1972-ben csatlakozott a szentendrei Vajda Lajos Stúdióhoz. Az 1980-as évek elején képzőművész társaival, ef Zámbó Istvánnal, fe Lugossy Lászlóval és Bernáth(y) Sándorral megalapították a legendás Bizottság zenekart. Hamarosan az alternatív-underground értelmiségi réteg kedvencei lettek a kései Kádár-rendszer viszonyait kritizáló koncertjeikkel, melyek egyben performanszok is voltak. Wahorn neve ekkor vált széles körben ismertté. Mieelőtt rutinná, munkahellyé vált volna 1986-ban abbahagyták a zenélést. Ma ismét muzsikál. A vér nem válik vízzé!

ef Zámbó István (1950) - festő, grafikus, szobrász, zenész

1965 óta foglalkozik festészettel, zenével, irodalommal, filmmel. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapító tagja. 1969 és 1979 között a szentendrei szabadtéri tárlatok egyik szervezője. 1980-ban az A.E. Bizottság együttes egyik alapító tagja, jelenleg az ef Zámbó Happy Dead Band kommandó-esztrád zenekar vezetője, 1985-ben barátaival megalakította az Új Modern Akrobatika music-performance csoportot, 1987-ben pedig a Vajda Lajos Művészeti Szabadiskolát. 1993-ban létrehozta a Planetári Űrharmonikusok 80 tagú együttest, és 4 űropera előadást tartott. A Mediawave fesztiválok rendszeres fellépője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!