Mediawave 2015

2015.04.29. 18:49

Mediawave-mozi öt napon át

Megkezdődött a 25. Mediawave. A Nemzetközi Film és Zenei Együttlét programja idén is számos különlegességet, eddig nem látott és hallott produkciót ígér a Monostori Erődben.

Gülch Csaba

Közel 150 külföldi és magyar film szerepel a tegnap délután megkezdődött Mediawave-programban. Versenyen kívül vetítik sok más mellett Vidnyánszky Attila moziban eddig még nem játszott, Szarvassá változott fiú című munkáját Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével. A nemzetközi játékfilmes kínálatból unikumnak számít Georgi Ovashvili Kukoricasziget című műve, amely az abház–grúz határon játszódik és május elején kerül a mozikba. A filmet Ragályi Elemér fényképezte.

A dokumentumalkotások között is számos különlegesség található, így láthatják az érdeklődők Gerő Marcell Káin gyermekei című művét, amely a fiatalkorúak börtönéből szabadult gyilkosok sorsával foglalkozik, az oroszlányi Varga Ágota A tartótiszt című filmjét. Ez témájában kapcsolódik a Kémek, ügynökök, besúgók Magyarországon című, az I. világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakkal foglalkozó konferenciához, amit ma tartanak a Monostori Erődben.

Kiállítás. Varga Júlia a Klapka Teremben nyílt tárlaton. Fotó: Kiss T. József

Kiállítás. Varga Júlia a Klapka Teremben nyílt tárlaton. Fotó: Kiss T. József
Hartyándi Jenő fesztiváligazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy megkezdték a munkát a filmes-, fotós-, zenei, építész- és színházi műhelyek is, hogy az együttlét végére valami produkcióval rukkoljanak elő. Épül a Kelet- és a Nyugat-Mediawave-et elválasztó jelképes fal (a filmes vonulat központi témája) is, amelyet győri és budapesti építészhallgatók emelnek.

A fesztiváligazgató beszámolt a Párhuzamos Kultúráért Díj idei kitüntetettjeiről is. Az elismerést május 2-án Migueu Montanaro oxitán világzenész, polihisztor muzsikus, a Mediawave visszajáró fellépője, Pintér Ambrus OSB, bencés szerzetes tanár, a pannonhalmi gimnázium diákmozijának életben tartója, Pintér Béla színész, rendező, zenész, drámaíró, Wahorn András autodidakta avantgárd festőművész, grafikus, zenész és filmes, a legendás Bizottság zenekar alapítója, ef Zámbó István képzőművész, más műfajokban is kísérletező alkotó, a Vajda Lajos Stúdió és a Bizottság alapítója, Ráduly Mihály szaxofonos, a világhírűvé vált Syrius együttes egykori muzsikusa és Szepesi Imre (Zöld) lemezlovas, a székesfehérvári ifjúsági underground mozgalom szervezője veheti át.
Hartyándi Jenő a Kisalföldnek elmondta, hogy napokkal ezelőtt közel százfőnyi mediawave-es csapat – munkatársak, önkéntesek, segítők – foglalta el a Monostori Erődöt. Az ő munkájuk eredménye, hogy minden rendben és időben indulhatott és minden gond nélkül pöröghetnek az együttlét eseményei. Bevallotta, hogy egyedül az időjárás szeszélye jelent számukra kis aggodalmat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!