Mediawave 2015

2014.05.05. 14:43

Mediawave - Párhuzamos Kultúráért Díj 2014

Müller Péter Sziámi és Bari Károly is a díjazottak között.

kisalfold.hu

A MEDIAWAVE Alapítvány 2001-ben kezdeményezte, hogy díjazásban részesüljenek azok a magyar, és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségek, akik sohasem illeszkedtek az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem mindig a saját maguk által választott utat járták és járják.

A díjazottak évről évre abban hasonlítanak egymásra, hogy nem tudta befolyásolni, megtörni őket a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje. Az elismerés a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként immár tizennegyedik éve a Párhuzamos Kultúráért Díj nevet viseli.

A díjak átadására a 24. Mediawave Film és Zenei Együttléten került sor, május 3-án, szombaton, 16:30 órakor, a komáromi Monostori Erődben. Az idei Párhuzamos Kultúráért Díjjal az alábbi alkotók munkássága előtt tiszteleg a Mediawave:

Bari Károly – költő, néprajzkutató

Kossuth-díjas költő (2001), műfordító, a magyarországi cigány irodalom jelentős képviselője, néprajzkutató, grafikus. Politikai tartalmú verseiért az 1970-es évek közepén meghurcolták és börtönbe zárták. Visszahúzódó alkat: szerzői esteket, felolvasásokat nagyon ritkán vállal. Igyekszik távol tartani magát a politikától, a "cigánypolitikától" is. A magát magyar költőként meghatározó alkotó soha nem adott verset cigány antológiába, mondván: a ,,származás nem esztétikai kategória".

Geröly Tamás – muzsikus

A kőszegi Geröly Tamás 1977-ben - a katonaságnál - találkozott Grencsó Istvánnal. Közösen alakították meg a Masina Jazzcsoportot Szombathelyen. Budapestre költöztek és bekerültek Szabados György nagyzenekarába (MAKUZ). Mesterével, Szabados Györggyel 1984-től egészen annak haláláig (2011) dolgozott, több felállásban. 1990-1999 között a Dresch Quartet tagja volt. 1999 és 2007 között a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben zenélt. 2008 óta pedig a Bartók Béla Konzervatórium dobtanára. Büszke rá, hogy a fiatal generáció legtehetségesebb muzsikusaival játszhat együtt saját kvartettjében.

Kátai Zoltán – énekmondó

"Gyermekkoromban kezdett, különböző zenei stúdiumok után 1983 óta hivatásszerűen zenélek, énekelek, 11 évet töltöttem a Mákvirág népzenei együttesben. Velük a nagyvilágot, Dinnyés Józseffel Magyarországot jártam; muzsikáltam Kecskés Andrással, Kobzos Kiss Tamással. A zenén keresztül jó barátságba kerültem Sebő Ferenccel, Cseh Tamással, a Kaláka Együttessel, verséneklőkkel, utcaszínházi csepürágókkal, népzenészekkel és néhány fiatal énekmondóval. Szerencsés vagyok, mert a kedvenc időtöltésem egyben foglalkozásom is: a históriás énekek és a reneszánsz magyar dal.’’

Kovács Norbert „Cimbi" – néptáncos, koreográfus

Veszprém megyei, Balaton-felvidéki kulturális élet meghatározó alakja, a civil szervezésű Somló Hangja Fesztivál, a Kiscsőszi Pajtafesztivál szervezője. A Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke. A tánccal nyolc, az oktatással húsz éves kora óta foglalkozik, többek között a napjainkra többszörösen díjazott, kiváló minősítésű Ajka-Padragkút Táncegyüttesben. Az Ajka térségében működő intézményi szintű néptáncoktatás megalapítója.

Lábass Endre – festő, író, fotográfus

1978–1982: Magyar Képzőművészeti Főiskola, festő szak, mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor. 1982–1985: Mesterképző, Magyar Képzőművészeti Főiskola, murális szak. 1983-ban Budapest-történeti kurzust tartott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Eötvös Collegiumában, 1988-ban a Magyar Iparművészeti Főiskolán irodalom- és művészettörténetet tanított a diákok meghívására. Festményein álmok és szellemek szerepelnek.

Müller Péter Sziámi – költő, énekes

Rádiószerkesztő-riporter diploma (1973), Állami Artistaképző cirkusz- és varietérendezői képesítés (1974). ELTE magyar–francia tanári diploma (1976). Színház- és Filmművészeti Főiskolafilm- és televízió-rendezői diploma (1981). Vizsgafilmje az Ex-Kodex című alkotás volt. Évtizedek óta a hazai alternatív zenei élet emblematikus figurája. Zenekarairól (URH,Kontroll Csoport, Sziámi) alighanem azok is hallottak már, akiknek egészen más a zenei ízlésük. A közvélemény elsősorban vele kapcsolta össze az időközben Közép-Európa legnagyobb fesztiváljává fejlődött Sziget elindítását. Mindemellett folyamatosan ír, koncertezik, rendez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!