Mediawave 2015

2014.04.29. 10:24

Mediawave nagyüzem keddtől

A fesztivál történetében ennyi filmes még soha nem érkezett hozzánk - mondta Hartyándi Jenő művészeti igazgató.

Gülch Csaba

Filmvetítések, koncertek, színházi előadások, fotókiállítások. Ez idén is a Mediawave-program fő kínálata. A szervezők nem sztárokkal, hanem maradandó élményt ígérő produkciókkal szeretnék erősíteni az ötnapos együttlét közösségét a Komáromi Erődben.

A felvételen: önkéntesek a fesztivál jelképével. Fotó: Mészáros Mátyás

A nemzetközi filmes és zenei együttlét május 3-ig tart, addig – sok más mellett – három moziteremben – egyikben fekve is lehet filmet nézni – zajlanak a vetítések és öt nap alatt legalább ötven koncertet hallgathatnak a világ számos tájáról érkező vendégek.

– A fesztivál történetében ennyi filmes még soha nem érkezett hozzánk. Lesz olyan csúcsnap, amikor nyolcvanan vesznek részt a programon. A vetítések mellett kötetlen, pálinkával-borral fűszerezett szakmai beszélgetésekre is nyílik lehetőség az erőd kilátójában – említette Hartyándi Jenő művészeti igazgató. – A zenei vonal erősségét elsősorban a dzsessz, az etno- és a népi muzsika adja, köztük olyan különlegességekkel, mint egy andalúz flamencozenekar, egy altáji torokhangú énekes vagy az Auróra együttes Duna-parti akusztikus koncertje.

Pellek Sándor mellkassebész afganisztáni fotóiból nyílik kiállítás

Pellek Sándor mellkassebész afganisztáni fotóiból nyílik kiállítás
a kedden kezdődő fesztiválon. Fotók: Mészáros Mátyás


A színházi produkciók közül a művészeti igazgató egy eredeti japán nindzsabemutatót emelt ki, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek a ma is élő ősi harcművészeti mód lényegével és történetével. A kiállítások közül idős Konok Tamás haditudósító – többek között – a Don-kanyarban, Győr környékén készült, valamint Pellek Sándor mellkassebész afganisztáni fotóiból összeállított tárlatokat említette.

– A zárónapon a Vízparti monostori zöldellés ünnep programja a Mediawave együttlét alatt működő huszonöt műhely eredményeiből áll össze. Szombaton tartjuk a mediawave-es „Terülj-terülj zsibvásár"-t is, ahol – többek között – saját asztalánál mutatkozik be étkeivel, kulináris és kulturális kínálatával az ország tizenkilenc megyéje – tudatta a művészeti igazgató, majd végül megjegyezte: – Nem ígérünk sztárokat, híres, világhírű előadókat, de maradandó élményt nyújtókat jó néhányat. Remélem, sikerül tovább feszegetnünk a sokak által ellentétpárnak tartott népi és urbánus szellemi áramlatokhoz való közelítést, amely a kezdetektől izgat bennünket. Emellett kapcsolatteremtő erőként akarunk működni, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy ne pont legyen a tömegben, hanem váljon a közösség részévé. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!