Vége!

Csütörtökön este hazaért az expedíció, most élvezzük a civilizációs vívmányokat. Búcsúzik a Maják Most..

A Közép-Amerikában töltött utolsó napokon még kiélveztük a trópusi éghajlat és az óceánpart áldásait, majd helyi idő szerint szerdán reggel 10.40-kor hazaindult expedíciónk.

Furcsa itthon, még kissé idegenül mozgunk a korábban megszokott, mindennapos közegben, de abban biztosak vagyunk, hogy utazni már a hazatérés okozta sokk miatt is érdemes. Jó rácsodálkozni, hogy meleg és kényelmes otthon várja az utazót, a csapból forró víz is folyik. Örülünk, hogy hazajöttünk, mert jó újra látni a családot és a barátokat, akik valamiért mindig mosolyognak, akárhányszor meglátnak bennünket.

Nincs hőség, ezért nem kell folyton izzadni, és egészen különlegesen hat, hogy itthon az öltözködés lehet változatos dolog is. Újdonság, hogy a ruháink tiszták, nem csak "tiszta jellegűek", emellett iható a csapvíz, és a hajunkat mosás után meg lehet, sőt meg kell szárítani, ha el akarjuk kerülni a megfázást. Az elektromos eszközök dugója pedig éppen beleillik a konnektorba, ezért semmi szükség támasztékra vagy ragasztószalagra. Mindenhol magyarul beszélnek, így ideig-óráig elszórakoztat sorbanállás közben figyelni, hogy miről beszélnek mögöttünk.

Viszont egy kicsit hiányzik a sok „buenos días", meg „como se va a", de az például már kevésbé, hogy a bank előtt nem áll másfél órás sor. Ha szerencsénk van, idén még láthatunk havat, így fürdőzés helyett mehetünk például korcsolyázni, síelni, vagy el lehet kezdeni a sok éve halogatott snowboardozást is. Azonban szokatlan, szinte már hiányzik, hogy nem kell folyton hátizsákot ki- és bepakolni.

Figyelemre méltó az is, hogy mi marad emlékezetes egy ilyen utazásból. Természetesen emlékezni fogunk a „nagy szám" látnivalókra, mint Antigua, vagy a Pacaya vulkán, de élénkebben megmarad az emlékünkben a guatemalai ápolónők kedvessége, a Belize-ben kimentett tarisznyarák és a chicken-buszozás, meg még egy csomó más élmény.

Hat hét folyamatos változás után most újrakezdődik az állandóság időszaka. Minden nap vár bennünket a munkahelyünk és bár a következő napokban még lesz egy-két körünk a biztosítóban, lassan visszazökkenünk a megszokott kerékvágásba.

Búcsúzunk, "viszlát" a legközelebbi utazásunkon! Talán idén vagy jövőre. Talán Ázsiából, vagy a világ más pontjáról. Mert utazni fogunk, az biztos. Mert utazni a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!