Érdekes tények Mexikóról

A helyzetjelentés helyett ezúttal megosztunk néhány érdekességet az országról.

Kettőnknek megegyezik az álláspontja abban a kérdésben, hogy valószinüleg senkit sem érdekelnének az elmúlt két napunk történései, mivel az egyiket végigutaztuk, a másikat pedig tengerben és a parton való fetrengéssel töltöttük. (Az vesse ránk az első követ, aki nem fetrengene egy napot Mexikóváros után.) Igy a helyzetjelentés helyett ezúttal megosztunk néhány érdekességet az országról. 

Mexikóvárosban működik a világ legolcsóbb és legtisztább metrója. 2 pesóért (kb. 30 forint) akárhányszor átszállhat az utas a 12 vonal valamelyikére. (Egyébként nem sinen megy, hanem kerekeken gurul.)

A főváros népessége 18-20 millió fő. Ahány becslés, annyi eredmény, az eltérés körülbelül Budapest lakosságával egyenlő.

Mexikóban számtalanféle rendőrség működik, az egyenruháik pedig államonként változnak. Külön létezik forgalomirányitó, segédrendőr, bankban és múzeumban biztonsági őrként alkalmazott, városokon kivül járőröző, turistarendőr, lovas és rohamrendőr, valamint gyilkosságok és kábitószerek után szaglászó rendőr - egyvalamiben hasonlitanak, mindegyikük golyóálló mellényt hord és biztosan van fegyvere, általában kétcsövű vadászpuska.

A mexikói emberek valószinűleg leginkább a szürke szint utálhatják, ugyanis mindent tarkára festenek.

Édesszájúbb nemzet valószinüleg nem létezik. A városok bármely tetszőleges pontján öt méteren belül találunk egy cukorkaárust. A buszpályaudvaron hosszabb a sor a nyalókáknál, mint a jegypénztárban.

Az ételek közül nem sokminden az, aminek látszik. Ami édesnek néz ki, az általában sós és forditva. Mindenben van bab, amiben nincs, abban kukorica van. A feldarabolt gyümölcsökre chiliport szórnak, kóstolás után rájövünk, valójában összeillik az izük.

Néha kifestik a gyerekek arcát és szemét. Hogy miért, arra nem sikerült rájönnünk.

Két járat kivételével Mexikóban nem közlekedik személyvonat. A vonalak magánkézbe kerülésével megszűnt a személyszállitás. Mindenki busszal jár, ezért mindenhol van egy csomó buszpályaudvar, ahol a reptereket megszégyenitő biztonsági kiléptetés van. Apropó biztonság: láttunk már baseballütőt a sofőrülés alatt.

Jézus mindenhol figyel, például a buszon, vagy a piacokon a szentképárus-standon, de a szállodák éjjeliszekrénye a Biblia helyett egy minimum ezerlapos Arany Oldalakat rejt. 

Ez a kép Pueblában készült a Guadalupa-i Szűz ünnepén, amikor a gyerekeket beöltöztetik annak a kisfiúnak, akinek megjelent Mária.

Ez a kép Pueblában készült a Guadalupa-i Szűz ünnepén, amikor a gyerekeket népviseletbe öltöztetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!