Lélek

2022.05.30. 06:40

MÚLT ÉS JELEN

„Ne emlékezzetek a régiekről, ne gondolkodjatok a korábbi dolgokról! Íme, én újat cselekszem.” (Ésaiás próféta 43,18–19)

„Egy pszichológia professzor az egyik konferenciáján a hallgatók előtt elmondott egy viccet, amin mindenki nevetett.

Egy kis idő múlva ismét elmondta ugyanazt a viccet, és már alig nevettek.

Addig mesélte ugyanazt a viccet, amíg már senki nem nevetett.

Akkor az alábbi kérdést tette fel:

– Ha nem tudnak nevetni többször egy dolgon, miért képesek az emberek sírni, és megemlékezni egy dologról több alkalommal? Szeretném azt mondani – folytatta –, hogy nem érdemes ragaszkodni ahhoz, ami szenvedést okoz, vagy ahhoz, amit nem lehet megoldani.

És tudják miért? Mert nincs visszaút! Az élet megy tovább, csak szeress, bocsáss meg, értékelj át dolgokat, és szeress újra!”

Sokszor voltam olyan ember társaságában, aki újra és újra elismételt régi, akár jó vagy rossz történéseket, és ekkor az illető hozzátartozója megszólalt: „Jaj, de unom már ezt a történetet, annyiszor hallottam, nem akarom újra végighallgatni”. Időnként előfordul az is, hogy valami múltbeli hibát olvasunk rá valakire, ismételten felidézzük a gyarlóságait, pedig lehet, hogy már megbánta, vagy épp bocsánatot kért érte. Ez kegyetlen dolog, és Istent is megszomorítja. „Elfedezi a vétket, aki keresi a szeretetet; aki pedig ismétlen előhoz egy dolgot, elszakítja egymástól a barátokat is.” (Példabeszédek könyve 17,9)

Az élet mindig új helyzeteket teremt, folyamatosan változik, alakul, mindig más és más történésekből áll. És ez így van jól, ennek kell örülni, nem szabad leragadni a múlt jó vagy rossz emlékeinél. Bár az emberi természet hajlamos a velünk történt rossz dolgok ismételt felidézésére, hogy sajnáltassuk magunkat, vagy épp önsajnálatba meneküljünk. Sajnos kevésbé vagyunk hajlamosak a velünk történt jó dolgok ismételt felidézésére – csak már nagyobb idő távlatából, vagy némi bölcsességgel gazdagodva. Ha Isten egy bűnt vagy botlást megbocsát, és nem hozza elő újra és újra, akkor mi se tegyük ezt! Vessük a feledés tengerébe! Arról, aki már megbánta a rosszat, amit tett, és bocsánatot kért érte, Jézus ezt mondja: „Semmi gonoszságáról, melyet cselekedett, emlékezés nem lesz az ő igazságáért, melyet cselekedett, élni fog” (Ezékiel próféta könyve 18,22). Te se idézd fel a már lerendezett dolgokat, inkább örülj a sok jónak, ami körbevesz!

Szerető barátod: Attila bácsi
[email protected]
Tel.: 30/2-26-27-28

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!