Lélek

2022.03.21. 09:38

ÖNURALOM

„Minden igyekezettel azon legyetek…, hogy önuralmat gyakoroljatok!” (Péter második levele 1,5–6)

Egy nap felmászott a hegyre egy ember, és ott egy üldögélő nőt talált…

– Mit csinálsz itt egyedül, magányosan?

– Sok dolgom van – felelte a nő.

– Már hogy lenne sok dolgod? Nem látok itt semmit.

– Tanítok 2 sólymot, 2 sast, fegyelmezek 2 nyulat, ösztönzök egy szamarat és szelídítek egy oroszlánt, s közben kordában tartok egy kígyót – felelte a nő.

– S hol vannak ezek az állatok? Én nem látom őket…

– Bennem vannak. A sólymok a szemeim. Meg kell tanítanom őket, hogy a jót vegyék észre. A két sast meg kell tanítanom, hogy senkit ne bántsanak – ők az én kezeim.

A nyulak menekülnének, amikor nehéz helyzet van, de meg kell őket fegyelmeznem, hogy maradjanak nyugton, álljanak helyt – ők az én lábaim.

A szamár gyakran fáradt, makacs, sokszor nem bírja a terhet – ő a testem.

A legnehezebb kordában tartanom a kígyót, noha erős ketrecbe van zárva, mindig uralnom kell, hogy ne marjon meg senkit – ő a nyelvem.

S van egy oroszlánom; ő büszke és gyönyörű. Azt hiszi ő a király. De nekem meg kell szelídítenem – ő az egóm.

Látod, milyen sok dolgom van? ? És neked? Neked mi a „munkád”?

https://harmoniavilag.hu/neked-mi-munkad/

Bizonyára te is rájöttél már arra, amire a történetben szereplő asszony, hogy minden érzékszervünk és az egész testünk felett tudatosan önuralmat kell gyakorolnunk. Ha nem így cselekszünk, akkor olyat tehetünk, mondhatunk, aminek később mi magunk se örülünk. A meggondolatlan szavaknak, cselekedeteknek messzemenő következményei lehetnek. Megbánthatunk vele embereket, barátságok szakadhatnak meg, bajba keverhetjük magunkat. Például egy dolgozatra való felkészülésnél, az emberi test inkább hajlik a halogatásra, minthogy megfeszítse magát, és összpontosítson a feladat elvégzésére. Viszont, ha nem tesszük meg az erőfeszítést és nem győzzük le a lehúzó erőket, akkor a dolgozatírásnál kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, nem is beszélve az eredményről.

De ugyanígy Jézus országába való bemenetelhez is szükségünk van önuralomra. Ha nem feszítjük meg az akaraterőnket, és bármit nézünk, mondunk, cselekszünk, ami éppen jön, akkor nem a fejlődés útján vagyunk. Ne hagyjuk, hogy az önző, lustálkodásra hajlamos, a nehézségek alól kibújni akaró emberi természet uralkodjon rajtunk! Mi uralkodjunk felette! A jellem tisztaságáért vívott harcban Jézust kell segítségül hívnod, Vele együtt kell munkálkodnod. Így fog a jellemedbe beépülni a tisztaság, a kedvesség, a becsületesség, a bátorság, a szorgalom stb. Így hasznos és tartalmas életet élhetsz. Ha boldog akarsz lenni, szelídítsd meg az oroszlánt, azaz állj ellent az önzésednek!

Szerető barátod: Attila bácsi
[email protected]
Tel.: 30/2-26-27-28

Címkék#lélek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!