11. üzenet

2022.03.13. 10:45

A kertész

„Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt lemetsz, amely nem terem bennem gyümölcsöt, mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen.” (János evangéliuma 15,1–2)

Szabó Attila

A reggeli órákban a kertész kiment gondozni a kertjét. Az egyik ribizlibokornak túlságosan nagyra nőttek az ágai, és félt, hogy nem fog termést hozni, ezért visszametszette. Ahogy visszavágta az ágakat, a végük nedves lett. Úgy nézett ki, mintha sírna a bokor. A kertész úgy érezte, mintha ezt mondaná: „Ó, kertészem hogy tehetted ezt velem? Azt gondoltam, a barátom vagy, aki szeretettel gondot visel rólam. Nem látod, milyen szépen fejlődöm? Már majdnem fele akkorára nőttem, mint a kerítés melletti fák és nemsokára olyan nagy lehettem volna, mint ők. De te most levágtad ágaim, és szépséges leveleim odalettek. Hogy így bánhatsz így velem?”

 

Erre a kertész szelíd, szeretetteljes hangon ezt mondta: „Kérlek, ne sírj! Szükséges volt megmetszeni téged. Nem azért ültettelek, hogy nagyra nőjél és árnyékot adjál, hanem, hogy termést hozzál. Ha nem vágom vissza ágaidat, akkor minden erőd elmegy arra, hogy nagyobbra nőj, és akkor nem lennél képes termést hozni. Ne aggódj, egy napon hálás leszel azért, amit tettem. Lehet, hogy most még nem érted, de bízz bennem! Nagyon hálás leszel, amikor meglátod a termésedet!”

 

Az évek során a kertésznek egyre több kertre kellett ügyelnie. Arról álmodozott, hogy egy napon rábízzák az egyik arborétum gondozását. Úgy tűnt, hogy álma megvalósul, de végül – nem tudni milyen okból – egy másik kertész kapta meg az állást, akinek fele annyi tapasztalata sem volt, mint neki. A kertész nagyon elszomorodott és Istenhez kiáltott: „Istenem, hogyan tehetted ezt velem? Hosszú évek munkája és fáradozása van mögöttem, erre egy ilyen ember kapja meg ezt az állást! Azt hittem, hogy segítségemre leszel és támogatsz, hogy előrébb jussak, és pont a cél előtt teszed ezt? Miért vagy ilyen kegyetlen, mivel érdemeltem ki?”

 

Isten gyengéd hangon így felelt: „A te életedben Én vagyok a kertész!” Ekkor a kertésznek eszébe jutott, hogy évekkel ezelőtt ő mit mondott a bokornak.

 

Biztosan te is átélted többször is, hogy úgy érezted, hogy „megmetszenek”, hogy megfosztanak a fejlődés lehetőségétől, hogy a körülmények lekorlátoznak. De az előbbi történet segít másképp látni ezeket a helyzeteket. A nehézségek, az akadályok még jobban megerősíthetnek abban, hogy a kitűzött céljaidat elérd. Sok tudósról és sportolóról olvastam, hogy számtalan akadályt, hátráltató körülményt kellett elviselniük, de ezek a próbák csak megacélozták az akaratukat, hogy tovább tegyék azt, ami a meggyőződésük.

 

Amikor szüleid, a körülötted lévő bölcsebb felnőttek fegyelmeznek, nem engednek meg valamit  vagy nem kapsz meg valamit, amit te nagyon szeretnél, csalódottnak érezheted magad emiatt. Ne felejtsd, hogy javadra válhat ez a korlátozás! 

Alakulhatnak úgy a körülményeid, ahogy az neked nem tetszik. Sokszor van az, hogy az ember úgy érzi, megrekedt az élete. De Isten útjai kifürkészhetetlenek. Ő még a legrosszabb dolgot is a javunkra tudja fordítani. Ismer minket és a javunkat akarja, nekünk csupán végeznünk kell a ránk bízott feladatokat és bízni Istenben. Ő kimunkálja a gyümölcstermést a maga idejében. Engedjük, hogy vezérelje életünket!

 

Szerető barátod: Attila bácsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!