Lélek

2022.01.30. 10:16

NAGYSÁG

„Aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok, és aki első akar lenni közöttetek, az legyen mindenki szolgája! Mert az Emberfia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Márk evangéliuma 10,43–45)

Az amerikai függetlenségi háború alatti harc közben egy tizedes rákiáltott az egyik közlegényre, hogy emeljen odébb egy akadályt az úton. George Washington éppen ott haladt el és rászólt a tizedesre:

– Miért nem segít neki?

– Uram, én tizedes vagyok!

Washington ledobta köpönyegét, felgyűrte ingujját és segített a közlegénynek. Közben megjegyezte: – Tizedes úr, ha egy nehéz munkához segítségre lesz szüksége, hívja nyugodtan a generálist.

(A generális régies formában tábornok, a hadseregben az ezredesnél magasabb rangú parancsnok, katonai vezető, míg a tizedes csupán tíz ember fölött rendelkezik.) http://abrahamgyermekei.hupont.hu

Gyakran látjuk, hogy sokan rangon alulinak érzik, hogy valakinek segítsenek, vagy alantasabbnak vélt munkát elvégezzenek. Gondold meg, hogy érted is mennyi mindent tettek a szüleid, amikor még tehetetlen pici baba voltál, például tisztába tettek! Ez nem a legjobb elfoglaltság volt, de eszükbe se jutott, hogy ne tegyék meg. Egy lakásban a szemetet is le kell vinni, adott esetben a kukát is ki kell tisztítani, és a vécét is rendbe kell tenni. Takarítás nélkül piszokba fulladnánk. Ezek „alantas munkának” számítanak, de mégis meg kell tennie valakinek. Te se érezd méltóságon aluli munkának ezeket a szükséges tennivalókat! Segíts a szüleidnek, embertársaidnak ezekben is!

Az utolsó vacsora előtt nem volt szolga a felházban, aki a vendégek lábát megmosta volna. Akkor saruban jártak az emberek és a lábmosás ugyanolyan fontos volt, mint nekünk ma a kézmosás. A tanítványok nem vállalták ezt a szolgai munkát, de Jézus példát adott nekik, és megmosta a tanítványok lábát. A Megváltó nem átallt a leprásokhoz lehajolni, a kiközösített, megvetett emberekkel beszélgetni, együtt enni velük, és helyettünk, a mi megváltásunkért szenvedni. Ilyen példaképünk van! Sőt azt tanította, hogy a mások segítése és szolgálata a legmagasabbrendűbb isteni tulajdonság. Nagy költőnk, Weöres Sándor a Rongyszőnyeg című versében az emberi és isteni hozzáállást fogalmazza meg:

Én is világot hódítani jöttem,

s magamat meg nem hódíthatom,

csak ostromolhatom nehéz kövekkel,

vagy ámíthatom és becsaphatom.

Valaha én is úr akartam lenni;

ó bár jó szolga lehetnék!

De jaj, szolga csak egy van: az Isten,

s uraktól nyüzsög a végtelenség.

Weöres Sándor: Rongyszőnyeg (részlet)

Szerető barátod: Attila bácsi

[email protected]

Tel.: 30/2-26-27-28

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!