lélek

2021.11.22. 10:28

MINDENKI, VALAKI, BÁRKI és SENKI

„Mindenki a maga terhét hordozza.” (Galata levél 6,5)

A lakásban rendetlenség volt. Anya meghagyta a gyerekeknek, amikor munkába ment, hogy mire hazaér, tegyenek rendet, takarítsanak ki. De Isti el volt foglalva a játékával, s amikor unszolta testvére Zsóka, hogy álljon már neki, azt válaszolta, hogy hagyja békén, nem ér rá. Zsóka viszont épp belemerült egy érdekes olvasmányába, ő sem ért rá. Kistestvérük pedig elmélyülten lapozgatott egy mesekönyvet, nem foglalkozott a rájuk bízott feladattal. Mindegyik azt várta, hogy majd a testvére elvégzi a feladatot. Ezt látva eszembe jutott az alábbi történet:

Volt négy ember. Úgy hívták őket, hogy MINDENKI, VALAKI, BÁRKI, és SENKI. Akadt egyszer egy fontos elintézni való! MINDENKI biztos volt abban, hogy azt VALAKI elintézi. Egyébként BÁRKI elvégezhette volna, de SENKI nem tette meg. VALAKI ezért méregbe gurult, hiszen ez MINDENKI kötelessége lett volna. MINDENKI viszont azt hitte, hogy ezt BÁRKI elvégezte és közben SENKI sem vette tudomásul, hogy azt MINDENKI elvégezhette volna. A mese úgy végződött, hogy MINDENKI hibáztatott VALAKIT, azért, amit BÁRKI megtehetett volna, de SENKI nem tette meg!

Mindez jellemző ránk, emberekre! Gyakran keressük ki a hibás, ki okolható a kialakult helyzetért, ki okozta a problémát. Ám ezzel a hozzáállással nem oldódik meg a probléma, a feladat megoldásra vár, arra a „valakire”, aki majd megteszi – helyettünk. Ha te is ebbe a „MINDENKI, VALAKI, BÁRKI, és SENKI” csapdába kerültél, inkább azt keresd, hogy az adott helyzetben, mit tudsz tenni, segíteni, változtatni, hogy jobb legyen. Az a „valaki” legyél te, vedd a fáradságot a feladat megoldására! Mások problémájánál viszont, mivel nincs kellő rálátásunk a történtekre, így nem is ítélkezhetünk. Jobb lenne, ha azt keresnénk meg ilyenkor, hogy tudok-e tenni valamit az adott pillanatban. Ha igen, tegyem meg, ha nem, ne okoljak másokat! Mások kötelességét, feladatát viszont ne vedd át, ha lusták azt megtenni, ami a feladatuk! Azért nekik kell elszámolniuk. Ha megtennéd, önzésre és mások kihasználására nevelnéd, bízt atnád őket.

Szerető barátod: Attila bácsi

Tel.: 30/2-26-27-28

Címkék#lélek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!