39. üzenet

2021.10.03. 11:23

Ne légy telhetetlen

„Vigyázzatok, őrizkedjetek minden telhetetlenségtől, mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az ember élete!” (Lukács evangéliuma 12,15)

Egér a magtár alatt

A magtár alatt egér lakott. Volt a magtár padlójában egy lyuk, s a kis lyukon lepergett a gabonaszem. Jól élt a kis egér, de el akart ám hencegni a jómódú életével. Nagyobb lyukat rágott, s meghívta magához a többi egeret is vendégségbe. – Gyertek hozzám – mondta. – Jól megvendégellek benneteket. Lesz ételem bőven mindegyiketeknek. – Hát mikor az egereket házához vezeti, látja, hogy nincsen lyuk. A paraszt észrevette azt a nagyobb lyukat a padlóban, s egy-kettőre be is tömte. (Tolsztoj)

Ha a kisegér megelégedett volna a lepergett gabonaszemekkel, továbbra is jól élt volna – a tanmese szerint. De a hencegés miatt megnagyobbította a lyukat, így már feltűnővé vált, és a gazda is észrevette. Mennyire általános dolog a dicsekedés, a hencegés az iskolában, a hétköznapi életben! Amikor valaki dicsekedik a ruhájával, biciklijével, értéktárgyaival, autójával stb. Gyakran a dicsekedéshez telhetetlenség társul. Nem elég, ami van, még többet akar az ember, hogy még inkább hencegjen, még inkább dicsekedjen. Ez nagyon visszatetsző Isten szemében.

A tanmese jól szemlélteti. Vajon mit tett a kisegér a maga jólétéért? Semmit. Ingyen jutott hozzá. Mi is mennyi mindent kapunk ajándékba Teremtőnktől: életet, a családunkat, egészséget, ételt-italt, barátokat, lehetőségeket, emberi kapcsolatokat, és sorolhatnánk az ajándékok sokaságát. Mivel érdemeltük mi ki ezeket? Semmivel. Isten ajándéka mindez. Inkább ismerjük fel az Ajándékozót és adjunk Neki hálát a sok jótéteményéért!

„Ezt mondja az Úr: Ne dicsekedjék a bölcs az ő bölcsességével, az erős se dicsekedjék az erejével, a gazdag se dicsekedjék gazdagságával! Hanem azzal dicsekedjék, aki dicsekedik, hogy értelmes és ismer engem, hogy én vagyok az Úr, aki kegyelmet, ítéletet és igazságot gyakorlok e földön; mert ezekben telik kedvem, azt mondja az Úr.” (Jeremiás próféta könyve 9,23–24)

„Becsületbeli dolognak tartsátok, hogy csendes életet folytassatok, a magatok dolgával törődjetek, és tulajdon kezetekkel munkálkodjatok, ahogyan rendeltük nektek és a kívül lévőkkel illő módon viselkedjetek, és ne szoruljatok rá senkire!” (Thesszalonikai első levél 4,11–12)

„Nem tudjátok-e, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Istennek országát? Ezért ne tévelyegjetek… ne legyetek telhetetlenek…!” (Korinthusiakhoz írt első levél 6.9–10)

„Hajlítsd szívemet intelmeidhez és ne a telhetetlenségre!” (Zsoltárok könyve 119,36)

Szerető barátod: Attila bácsi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!