Lelki útravaló gyerekeknek

2021.09.05. 10:11

35. üzenet – Ha jótett helyébe rosszat kapsz

„Ha kitartóan cselekszitek a jót, és tűritek érte a szenvedést, az kedves az Isten szemében.” (1Péter 2:19-–24)

kisalfold.hu

A JÓ ISTENHEZ ÍRT LEVÉL

A szegény öregembernek minden pénze elfogyott. Hiába kért ettől is, attól is, mindenki sajnálkozott, mentegetőzött, ígérgetett, de egy vasat sem adott. Mit tegyen? Levelet írt a jó Istennek. Ebben elpanaszolta a baját, elmondta, hogy ő milyen öreg, beteges és szegény. Senkije nincs. Nagyon szépen megkérte a jó Istent, hogy küldjön neki 200 Ft-ot. (Ez akkor nagyon sok pénz volt.) A levelet bedobta a legközelebbi postaládába. Amikor a postás kiszedte és osztályozni kezdte a leveleket, meghökkent, majd mint kézbesíthetetlen levelet felbontotta, hogy a levél írójának lakáscímét esetleg megtudhassa. Meghatódott a jó öreg egyszerűségén és naivságán. Elhatározta, hogy segítségére lesz neki. Elmondta az esetet postás társainak, kik elhatározták, hogy gyűjtést rendeznek. A derék és jólelkű postások csakhamar összegyűjtötték a pénzt. Ezt aztán postautalványon az öreg címére továbbították. Három nap múlva új lev él érkezett a jó Isten címére. Tele volt hálával, köszönettel. Aláírás után még egy megjegyzés utóirat gyanánt: „Máskor ne küldd a pénzedet postán, mert a postások esetleg ellopják!” – szegény öreg, ha tudta volna. (Szív, 1949. III. 191.)

Az elmúlt levélben arról írtam, hogy „Jótett helyébe jót várj!”. Az előbbi történetben az ellenkezőjét láthatjuk. Jót tesznek emberek, és rosszat tételeznek fel róluk. Bizonyra már veled is megtörtént hasonló dolog, vagy ha még nem, valószínű, hogy előbb-utóbb meg fog történni. Ez nem meglepő, mert sokszor megfigyelhető, hogy nem jót, hanem inkább rosszat tételeznek fel az emberek másokról, sokszor alaptalanul. Jézus ennek elviselésére is jó példát mutat, és tanít bennünket, hogy hogyan viseljük el ezt az igazságtalanságot. Ilyen helyzetekben Istenre kell tekintenünk, Aki tudja, hogy mi az igazság, és erőt kérhetünk, hogy elviseljük a jogtalan vádaskodást, az igazságtalan gyanúsítást.

„Mert kegyelem az, ha valaki Istenre néző lelkiismerettel tűr el sérelmeket, amikor igazságtalanul szenved. De milyen dicsőség az, ha kitartóan tűritek a hibátok miatt kapott verést? Ellenben ha kitartóan cselekszitek a jót, és tűritek érte a szenvedést, az kedves az Isten szemében. Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát hagyott rátok, hogy az ő nyomdokait kövessétek: ő nem tett bűnt, álnokság sem hagyta el a száját, mikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél. Bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy miután meghaltunk a bűnöknek, az igazságnak éljünk: az ő sebei által gyógyultatok meg.” (1Péter 2:19–24)

Bízd te is Istenre az ítéletet! Már a régi bölcsek is tudták, hogy aki nem vág vissza a bántásra, az nemes jellemről tesz bizonyságot. „Jót cselekedni és mégis gyalázkodást nyerni – királyi dolog.” (Marcus Aurelius) Készülj te is arra, hogyha jót teszel, és mégis rosszat kapsz érte, akkor emelt fővel tudd ezt elviselni! Jézus jelleme tükröződik ekkor rajtad.

Szerető barátod: Attila bácsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!