Lelki útravaló gyerekeknek

2021.08.08. 07:25

31. üzenet – A jóság ereje

„A szelíd válasz lecsillapítja a haragot, a bántó szó viszont haragot szül.” (Példabeszédek 15,1)

kisalfold.hu

Tapasztalat

Egy forró nyári napon valami probléma adódott az egyik utcában, és néhány munkás kijött, hogy elhárítsák a hibát. Nagyon meleg volt odakinn, erősen tűzött a nap, a munkát pedig csákánnyal és ásóval kellett végezni, amitől jól megizzadtak a férfiak, miközben felásták az utat. A munkások nem figyeltek a szájukra, folyamatosan káromkodtak és szitkozódtak. Szavaik sértették azoknak a lakóknak a fülét, akik nyitva hagyták az ablakukat, hogy beengedjenek egy kis hűs szellőt. Végül valaki nem bírta tovább, kiment és megkérte a férfiakat, hogy hagyják abba a csúnya beszédet, közben felhívta a figyelmüket arra is, hogy egy tekintélyes személy pont itt lakik. Kérte őket, hogy legalább a rá való tekintettel mutassanak némi tiszteletet, és maradjanak csendben. Erre a férfiak még jobban belelendültek a csúnya beszédbe. Eközben az a tiszteletre méltó személy titokban készített egy kis limonádét, majd kancsót és néh ány poharat helyezve egy tálcára kisétált a küszködő munkásokhoz, és ezt mondta: „Barátaim, úgy látom, melegük van és fáradtak. Jöjjenek, üljenek le a fáim árnyékába, és igyanak egy hűsítő italt!” A férfiak a kedvességre szelíden és hálával reagáltak – és azonnal elszállt a mérgük. A kellemes kis szünet után óvatosan és csendben tértek vissza a munkájukhoz és nyugalomban befejezték.

Mindenkiben van jó is, rossz is. Minden nehéz helyzet egyben lehetőség is arra, hogy Isten szeretete legyőzze a rosszat. Ha a rosszat akarod látni az emberekben, megláthatod, de ha a jót akarod meglátni, akkor azt is észre fogod venni. Tehát a te látásmódodtól függ, hogy milyennek látod a körülötted lévőket. Amit az emberekben keresünk, azt fogjuk bennük megtalálni. Úgyis mondhatnám, hogy tőled függ, hogy milyen szemüveget veszel föl: sötét vagy világos lesz az, amit meglátsz vele a másikban, ítélkezést vagy irgalmasságot gyakorolsz. Kedvességgel és türelemmel meg tudod lágyítani a szíveket, és igaz életre ösztönözhetsz másokat.

Egy bölcs embertől olvastam: „Nekünk kellene a legjobb példát mutatnunk az egész világon az éles kritizálás elkerülésében. A kedvesség az az erő, melyet Isten azért adott nekünk, hogy meglágyítsuk a kemény szíveket. Az Úr Lelke a kedvesség lelke; a türelem lelke; a jószívűség, béketűrés és elnézés lelke; és nincs közöttünk olyan, akinek ne lenne szüksége ezekre az erényekre. Egész életedben emlékezz rá, hogy bárkiben megtalálhatod a jót, ha keresed.”

Jézus szeretett mindenkit, mert meglátta bennük a jót. A legcsekélyebb elnézéssel sem tudott a bűnre tekinteni, de szerette a bűnöst, mert tudta, hogy Isten a szeretet (János első levele 4,16), és hogy Isten szeretete az, amely képes újjáteremteni az emberi szívet, és e folyamat során a bűnöst igaz emberré formálhatja át.

„Amikor aztán Jézus a házban asztalhoz telepedett, sok vámszedő és bűnös ment oda, és letelepedtek Jézussal és az ő tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok, és szóltak tanítványainak: „Miért eszik a ti mesteretek vámszedőkkel és bűnösökkel együtt?” Ő pedig, amikor ezt meghallotta, így szólt: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot! Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.” (Máté evangéliuma 9:10-–13)

Szerető barátod: Attila bácsi

Címkék#blog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!