Lelki útravaló gyerekeknek

2021.05.09. 10:28

19. üzenet – Megváltoztatni a világot

„Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből.” (Filippi levél 2,13)

kisalfold.hu

Mikor ifjúkori képzeletem még szabadon szárnyalt, arról álmodtam, hogy megváltoztatom a világot. Ahogy idősebb és bölcsebb lettem, beláttam, hogy a világ nem változik, így kissé visszafogtam magam, s már csak arra vágytam, hogy hazámat változtassam meg. Ám bebizonyosodott, hogy ez sem lehetséges. Életem alkonyán utolsó igyekezetemmel családomat próbáltam megváltoztatni, a hozzám legközelebb állókat, de sajnos, ebből sem lett semmi. Most, a halálos ágyamon fekve ráeszméltem: ha először önmagamat változtatom meg, akkor például a családomat is jobbá tehettem volna. Az ő ihlető ösztönzésükre azután jobbra fordíthattam volna hazám sorsát, és ki tudja, talán még a világot is megváltoztatom.

(A fenti idézet szerzője ismeretlen, a westminsteri apátság kriptájában található síremléken olvasható.)

Szeretnénk megváltoztatni a világot, és ez valahol természetes. Ha valami fontos dolgot megértettünk, ha valami értéket megláttunk, ha valami jóban részesültünk, és látjuk azt, hogy mások ezt nem értik, nem látják, nem részesültek benne, akkor szeretnénk továbbítani feléjük azt az értéket, amit mi ismerünk, birtoklunk. De könnyen elkövetjük azt a hibát – amit szinte mindenki elkövet –, hogy megpróbáljuk átalakítani a körülöttünk lévőket. Az énközpontú embereket szeretnénk önzetlenné tenni, a gőgöseket szerényekké, a gazdagokat bőkezűvé, az önzőket segítőkésszé. Általában csak sok idő után látjuk be, hogy a világot nem lehet a mi elgondolásunk szerint csak úgy megváltoztatni, ahogy mi szeretnénk.

Az igazi változás akkor valósulhat meg a környezetünkben, ha a másoktól elvárt és megkívánt változást önmagunkon valósítjuk meg. Csak úgy tudsz igazi hatás gyakorolni a körülötted lévőkre, ha te leszel önzetlen, ha te leszel bőkezű, ha te leszel segítőkész, ha te bocsátasz meg, ha megbántanak, ha te segítesz a bajbajutottakon. De te még önmagadat sem tudod megváltoztatni. Igazi változás csak Jézus Krisztus segítségével lehetséges. Neki van hatalma arra, hogy a benned elkezdett jót meg is valósítsa. Ő munkálja benned az akarást és a véghezvitelt az Ő kegyelméből. Aztán ez a benned megtörtént változás ki fog áradni a környezetedre! A jó példád követésre sarkall másokat is. Tehát a világ megváltoztatását ne másokon, hanem önmagadon kezdd!

„Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből. Zúgolódás és kételkedés nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és tiszták legyetek, Isten szeplőtlen gyermekei az elferdült és elvetemedett nemzedékben, akik között ragyogtok, mint a csillagok a világban.” (Filippi levél 2,13–15)

Szerető barátod: Attila bácsi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!