Lelki útravaló gyerekeknek

2019.11.10. 12:13

Kárhoztatás helyett... Bátoríts

„Így szól az Úr, a te Teremtőd, és a te alkotód, Izrael: Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy!” (Ésaiás próféta könyve 43,1)

Az egyik afrikai törzsnek van egy különös szokása. Amikor a törzsből valaki rosszat tesz a törzs egy másik tagjával, vagy fájdalmat okoz neki, akkor az illetőt kiállítják a falu közepére, és az egész törzs köréje gyűlik. De ahelyett, hogy valami nyilvános büntetésben részesítenék, két napig folyamatosan sorolják neki mindazokat a jó dolgokat, amiket valaha is tett. Hogy miért? Mert a törzs tagjai hisznek abban, hogy minden egyes ember jobbá válhat, ha szeretetet, elismerést, bátorítást kap. Szíve mélyén mindenki vágyik arra, hogy jó legyen, csak időnként ez nem sikerül. És mivel a rossz cselekedeteket segélykiáltásként értelmezik, a törzs összegyűlik a társukért, és segítenek neki újra megtalálni az igaz utat. Emlékeztetik őt arra, hogy ki is valójában. Erre néha mindenkinek szüksége van!

Jézus, amikor lelkileg vagy fizikailag beteg emberekkel találkozott, nem olvasta fejükre a hibáikat. Nem ezekre volt elsősorban érzékeny, hanem arra, hogy segítsen a bajba, megkötözöttségbe, bűnbe esetteknek. Tudta, hogy korholással, kárhoztatással senki sem fog megváltozni. De ha szeretettel emlékeztetjük a vétkezőt arra, hogy Isten gyermeke, és van segítsége kimenekülni a rosszból, akkor vágya támad a megjobbulásra. Emlékszem egy kedves, mélyen hívő idős nénire, aki, amikor a gyülekezetükben valaki vétkezett, akkor a testvéreknek azt mondta: „Gyertek, szeressük ki őt ebből a bűnéből!” Isten is így viszonyul hozzád, s te is viszonyulj így másokhoz, s jobbá lesz a világ (a körülötted lévő világ)!

„Mert nem oly főpapunk van, aki ne tudna megindulni gyarlóságainkon, hanem aki megkísértetett mindenekben, hozzánk hasonlóan, kivéve a bűnt. Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk, alkalmas időben való segítségül.” (Zsidókhoz írt levél 4,15–16)

„Elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is; De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!” (Ésaiás próféta könyve 40,30–31)

Szerető barátod: Attila bácsi

Tel.: 30/2-26-27-28

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!