AZ IGAZI ÖRÖM

Tégy jót másokkal, a szolgálat öröme fogja felemelni a lelkedet.

„Örüljetek mindenkor, ismét mondom, örüljetek!” (Filippiekhez írt levél 4,4)

TAPASZTALAT

Aranka néni pár éves kisgyerek volt, amikor nagyon sokszor megijesztette az, ahogy hívő nagyanyja viselkedett. Mindig komor volt, és arról beszélt, hogy Isten milyen szigorú. Szinte semminek nem tudott örülni, mindig azt vizsgálgatta, hogy ki milyen bűnt követ el. Ahogy Aranka néni egyre nagyobb gyermekké cseperedett, és egyre jobban megismerte Istent, meglátta, hogy Ő a szeretet Istene, nem pedig egy kegyetlen bíró. Igazságos, de szeretetteljes, irgalmas, jóságos, Aki készségesen megbocsát. Ez olyan örömmel töltötte el, amit nem szeretett volna elveszíteni. Ezért elhatározta, hogy ő nem fog búskomor keresztény életet élni, és keménykedni, mint a nagyanyja, aki nem ismerte meg Istent igazán, hanem örülni fog Isten adományainak és az életnek. Sokat segítettek neki szülei, akik életvidám, hívő emberek voltak. Aranka néni döntése ma is érvényben van. Felnőttként is tartja gyermekkori elhatározását.

Aranka néni gyermekkori tapasztalata megmutatja nekünk azt, hogy mennyire fontos a saját döntésünk mindenben, az öröm elérésében is. Gondolom, hogy ti is inkább örülni szerettek és nem szomorkodni. Na de mindenkor? Nem túloz az apostol, amikor azt tanácsolja, hogy mindenkor örüljünk? Hogyan lehetséges ez, amikor annyi baj, probléma vesz bennünket körül? Iskolai nehézségek, dolgozatok, vizsgák, emberi kapcsolatokban előforduló konfliktusok, betegségek, igazságtalanságok stb. Akkor értjük meg, hogyan lehetséges mindig örülni, ha megnézzük milyen is a Biblia szerint az igazi öröm. Néha ujjongás, lelkesedés is lehet. Ezek az élet ünnepélyes pillanatai. Pár nap múlva lesz 14 éve, hogy megszületett az egyik családtagunk, de még ma is emlékszem, milyen ujjongva ugrottam fel örömömben, amikor megtudtam, hogy lesz.

Vagy például, amikor fiatal barátaink, akik nem hitben nőttek fel, nem ismerték Jézust, megismerve Őt, átadták a szívüket Neki, és fiatal felnőttként megkeresztelkedtek. Biztos neked is voltak ilyen nagy örömteli események az életedben. Kis testvéred született, elmentetek egy nagy családi programra, sikerült egy nagy kihívást teljesítened stb. Az életünk azonban nem nagy eseményekből, hanem a hétköznapok sorából, mindennapi történésekből, kötelességteljesítésekből tevődik össze. Hogyan tudnál örülni a szürke hétköznapokban? Ráadásul mindig. A jó Isten igéje alapján a következőket értettük meg és tapasztaltuk meg mi magunk, amit szeretnénk is veled megosztani. Hisz akkor lehet boldog életed, ha tudsz örülni.

Az Isten szerinti öröm legtöbbször egy mély, nyugodt jó érzés, amely legyőzi a szomorúságot, aggódást, panaszkodást. Hálaadás, megelégedettség nyomán jár, békességet ad. Hogyan lehetséges ez? Az öröm éltető eleme az életnek, a Szentlélek gyümölcse. Ezért, amikor kérjük, reggelente, hogy a Szentlélek költözzön a szívünkbe, kérjük azt is, hogy az ő öröme töltsön el bennünket! Tegyünk olyan dolgokat, amelyek Isten szerint valók, és ezek örömre hangolnak bennünket: Olvasd a Bibliát! Isten szava örömmel fogja eltölteni a szívedet. Keresd Istennel a kapcsolatot, az ő jelenlétét, ez is igazi örömet ad.

Tégy jót másokkal, a szolgálat öröme fogja felemelni a lelkedet. Móricz Zsigmond író mondja: „Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben.” Ez a gondolat összhangban van Isten tanításával. Vedd észre az életben azt, ami jó! A sok mindent, amit kaptál, az embereket, akik szeretnek téged, a teremtett világ szépségeit! Örülj az ünnepeknek, azoknak, akik szeretik Jézust, a megváltásnak. Hogy megbánhatod a bűneidet, megváltozhatsz, jobbá lehetsz a Szentlélek által! Töltsön el örömmel az a gondolat is, hogy Jézus dicsőségben visszajön, ahogy ígérte tanítványainak, s egy olyan világ következik az Ő hűségeseinek számára, amelyben nincs semmi rossz, gonosz.

Szerető barátaid: Zsuzsa néni, Attila bácsi
[email protected]
Tel.: 30/2-26-27-28

Címkék#lélek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!