Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Soproni Horváth József Gyűjtemény

Sopron - A művészettörténet írás "Sopron nagy festője", "Az akvarell klasszikusa", "Az akvarell poétája" jelzőkkel illette Horváth Józsefet (1891-1961), akit a szeretett város és az emlékezés utólag tisztelt meg a Soproni előnévvel.


Nem a város szülötte, de az itt leélt, munkában töltött művészélet igazi sopronivá tette. Soproné az életműve is, melynek legszebb akvarelljeiből szerveződött ez az állandó kiállítás. A festőművész a Képzőművészeti Főiskolán és Nagybányán tanult. Műfajteremtő mestere lett választott festési módszerének, az akvarellnek.

A Caesar-ház emeleti kiállító-helyiségeiben Soproni Horváth József (1891 - 1961.) akvarellista életműve tekinthető meg. Fotó: www.sopronikirandulas.hu/sopron/caesar-haz.html
A Caesar-ház emeleti kiállító-helyiségeiben Soproni Horváth József (1891 - 1961.) akvarellista életműve tekinthető meg. Fotó: www.sopronikirandulas.hu/sopron/caesar-haz.html


Életművének érdeme, hogy a vízfestést az olajfestészettel egyenrangúvá emelte. Mondanivalóját a festői naturalizmus nyelvén fejezte ki. Témáiban mély emberi érzések kifejezésére, technikájában az anyag átszellemesítésére törekedett. Minden témakörben maradandót alkotott, de hírét és szakmai sikerét páratlan akt- és zsánerképeinek köszönhette. Ezekben teljesedett ki az őt mindenki mástól megkülönböztető művészi teljesítménye, melynek - ma már tudjuk - sem elődje, sem követője nem akadt. Hagyatékát, amelyből özvegye formált emlékmúzeumot a soproni Caesar-házban őrzik.

Megközelítés:
Győrből a 85-ös számú főúton autózva kb. 90 kilométer. Sopron, Hátsókapu 2.

Nyitva tartás:
ˇegész évben 10-13 óra
ˇszombat: 10-13, 15-18
Szünnap: hétfő, kedd, szerda

Belépődíj:
500 felnőtt
250 diák, nyugdíjas

Tel.: 99/312-326

Kapcsolódó linkek:
www.sopronikirandulas.hu/sopron/caesar-haz.html
http://www.utisugo.hu/ismertetok/latnivalok/hotel-apartman-info-45871

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos Evangélikus Múzeum soproni gyűjteménye, Sopron

Sopron - A több évszázados múltra visszatekintő soproni evangélikus gyülekezet története egyidős a… Tovább olvasom