Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Kirándulás a fehércsurgói Vaskapu-víztározóhoz

Túrák - A festői szépségű Gaja-szurdok mindenképp megér egy "misét" a természetbarátoknak. A túra távja 13,5 km, a szintemelkedés 130 m. A vadregényes patakvölgyben haladó kirándulás kimondottan élvezetes szórakozást ígér az iskoláskorú gyerekeknek!

Miután leszállunk a csókakői állomáson, a K jelzésű túraútvonalon célba vesszük Bodajk települést. Bodajk a legrégibb magyar búcsújáróhelyek egyike, s a településen a Kálvária-hegy tövében közel száz, ásványi anyagokban gazdag, 14-19 Celsius-fokos karsztforrás tör fel.

A Fejér megyei Bakony legnagyobb községéről a Gaja felé vesszük az irányt. A patak a Gaja-völgyben lép be Fehérvárcsurgó területére, s táplálja a víztározót. A Gaja-szurdok bejáratánál rögtön megtekintjük a Varjúvár nevű pihenőhelyet, majd az Ádám-Éva fát, valamint az Öreg-hegy oldalát.Barangolás a Gajavölgyben.


A Vaskapu nyomdokain


A Fehérvárcsurgói víztározót Vaskapu néven szokták emlegetni. A gát és a völgy a környék legérdekesebb, középkori legendákkal is teleszőtt területe. Az egyik mende-monda szerint a törökök az összegyűjtött vízzel Fehérvárt akarták elönteni a 16. században.

Valójában azonban az oszmánok fürdőként hasznosították a Vaskaputól nyugatra fekvő területet, a Fehérvár elöntésének terve csak az 1680-as években vetődhetett fel, mint végső, kétségbeesett manőverek egyike.

A Vaskapu környékét Zúgónak is nevezik a vízesés messze elhangzó csobogása miatt. 1971-től a víztározó létesítésekor tetszetős, modern gátat emeltek a hegyszorosban. Ekkor került felszínre a rómaiak építette 70 m hosszú és 3 m magas kőgát a két mesterséges földhalom alapjában.

A víztároló délkeleti sarkától a kék négyzet alakú jelzésen Fehérvárcsurgó felé haladunk tovább.

Amerigo csurgói Madonnája

A túra végén Fehérvárcsurgón az Amerigo Tot-emlékházat, a helyi katolikus templomot és a Károlyi-kastélyt ejtjük útba. A kastélyba a csoportos belépőjegy pár száz forintba kerül. A templomban látható az Olaszországban élt, világhírű csurgói születésű szobrász, Amerigo Tot "Csurgói Madonna" című alkotása, melyet 1968-ban helyeztek el itt. Az 1844-ben épült, kiemelten védett műemlékké nyilvánított Károlyi-kastély pedig elsősorban arról nevezetes, hogy Ybl Miklós újította fel.


A túra távja: 13,5 kilométer.

A szintemelkedés: 130 méter.

Megközelíthetőség: autóval a 81-es főúton.

Vasúton: Győrből komáromi átszállással, majd a székesfehérvári vonaton Csókakőnél kell leszállni.

További részletek:
http://www.fehervarcsurgo.hu/   

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klasszikus Cuha-völgy túra

Túrák - Kilenc gázlón át vezet az út a vadregényes Cuha-szurdokban: kicsiknek és örökifjaknak… Tovább olvasom