Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Győr, a folyók városa

A Kisalföld központja nem véletlenül kapta a folyók városa (bece)nevet: négy folyó (Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal) szállít vizet Győrben, illetve a város környékén. A Nagy-Duna sincs messze: a Mosoni-Duna Véneknél ágazik bele az anyafolyóba. A sok "folyó víznek" két szép sziget (Radó- és Szúnyogsziget) a "hordaléka".


A Mosoni-Duna a Duna folyó déli fattyúága. A szlovákiai Oroszvár és Dunacsún között ágazik ki a Dunából. Végigkanyarog a Szigetköz déli oldalán és 125 km megtétele után Véneknél ömlik vissza a Dunába. Magyarországi szakasza 121,5 km. Győrnél ömlik bele a Rábca és a Rába.

A győriek Aranypartja

A Mosoni-Duna Győr legjelentősebb folyója. A középkorban a vár védelmében volt szerepe, ma a városrészeket választja el egymástól.

Az 1980-as években Győrnél elvégezték a "püspökerdei átmetszést" – szabályozás előtt a Duna árhullámai könnyen kiöntöttek –, amely a Szúnyog-sziget keleti végétől indulva, délkeleti irányban nyílegyenesen vezet a Rábca torkolatához. Az "új" meder hossza 2200 méter, ami 4250 méter hosszú szakaszt rövidített le.g


A régi medret az új kiágazásánál és a torkolatánál egy-egy zsilippel lezárták. Itt egy igen lassú folyású mesterséges morotva alakult ki, amely fürdésre kitűnően alkalmas – a győriek Aranypartnak nevezik.

Rába: kajakkal, kenuval vagy csónakkal érdemes meghódítani

A Rába az Észak-Dunántúl leghosszabb, legjelentősebb folyója. Ausztriában a Stájer-Alpok keleti részén a Fischbachi-Alpokban, a Hochlantsch délkeleti lejtőjén 1200 m magasságban két ágból ered. Magyarországra Alsószölnöknél lép be, majd északkeleti irányban 211 km-t megtéve Győrnél torkollik bele a Mosoni-Dunába.

Napjainkban a hírhedt osztrák bőrgyárak szerencsére már alig szennyezik a folyó vizét, így ismét kiválóan alkalmas vízi sportokra (kajak, kenu, evezés), de a Rába-völgy töltésein kirándulni és biciklizni is lehet.

Rábca: a Rába kistestére

A Répce és a Rábca ugyanaz a folyó. A Répce a Hanság területén felveszi a Kis-Rábát, innentől Rábca a neve.

A folyónak a Kisalföld délnyugati részén hatalmas a vízrendszere. A régi időben a Rábca Győrnél a Rábába ömlött, mellékfolyójának tekintették. Ma azonban már önálló torkolata van, s a Mosoni-Dunában ér végét "küldetése". Strandolásra, fürdésre szuper.

Marcal: a horgászok szeretik

A Marcal forráspatakjai a Bakonyban és Sümeg környékén erednek. Ukk környékén érkezik ki a Kisalföld déli öblözetének kissé megsüllyedt, de annál erősebben letarolt síkságára. A Marcal-medence ez: tanúhegyei a Somló-hegy és a Ság-hegy.

Marcaltőnél egészen a Rába közelébe kerül, vele párhuzamosan folyik (alig 1-3 km távolságban), míg Gyirmót közelében vele egyesül. A Holt-Marcal igazi horgászparadicsom Győrben.

Meg kell még említeni az Iparcsatornát, mint tiszteletbeli, ötödik számú vízpartot. Az Iparcsatorna megépítése Győrött a Duna és a Mosoni-Duna szabályozásához tartozó munka volt.

Egy 2,3 km hosszú, 8-11 méter mély csatornát alakítottak ki, mely 1924-ben készült el. Hajózási célokra eddig sohasem használták, de többször is felvetődött, hogy jachtkikötőt kellene itt létesíteni. Ki tudja, talán a jövőben meg is valósul.

A Radó és a Szúnyogsziget

A Radó-sziget Győr történelmi magjában található, a Rába két ága fogja közre. A sziget közvetlenül a Rába torkolata előtt fekszik, s innen pár száz méterre ömlik a Rába a Mosoni-Dunába. A szerelmesek kedvenc találkozási pontja, de aki csendre, merengésre vágyik, annak is bátran ajánljuk.


A Radó-sziget.
A Radó-sziget.A Szúnyog-sziget Győr másik szigete. A Mosoni-Duna által kialakított sziget a város nyugati határában, a Püspökerdő közvetlen szomszédságában található, hídon nem, csak vízi járművön közelíthető meg.

A Szúnyog-szigeten Győr egyik jelentős hétvégi házas övezete alakult ki. A szigetet horgászok és evezősök is szívesen keresik fel, bár a neve tényleg nem sok jót sejtet: ha nem gyérítik a vérszívókat megfelelően, a szúnyoghadaktól gyakorlatilag élvezhetetlen.


Bővebb információk:

http://kenubt.hu/ajanlott-utvonalaink/mosoni-duna-kezdoknek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpád-tölgy, Hédervár

Hédervár - Az ország legöregebb fája Héderváron található. Tovább olvasom