Kultúra

2015.05.12. 19:01

Szacsvay Lászlót választották a nemzet színészének

A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész az április 26-án elhunyt Kóti Árpád helyére kerül a testületbe.

[namelink name="Szacsvay László"] Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének kedden Budapesten - tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy az április 26-án elhunyt Kóti Árpád helyére Szacsvay László kerül a testületbe.

A színház közlése szerint kedden délután háromkor sorban érkezett a Nemzeti Színházba [namelink name="Molnár Piroska"], [namelink name="Király Levente"], [namelink name="Tordy Géza"], [namelink name="Haumann Péter"] és [namelink name="Bodrogi Gyula"]. [namelink name="Psota Irén"], [namelink name="Berek Kati"], [namelink name="Cserhalmi György"], [namelink name="Törőcsik Mari"] és [namelink name="Máthé Erzsi"] telefonon adták le voksaikat. Csaknem két óra elteltével született meg a döntés, amelynek értelmében Szacsvay László színművész lett a nemzet színésze cím új birtokosa. Az új nemzet színészének elsőként a Nemzeti Színház igazgatója, [namelink name="Vidnyánszky Attila"] gratulált telefonon.

Szacsvay László az MTI-nek elmondta: sokat jelent számára, hogy a címet a szakma ítéli oda, a kollégák szeretetét tükrözi.

"Amiatt esett rám a választás, mert szeretnek a szakmában, legalábbis ezt remélem" - fogalmazott a színész.

"Az is felmerült bennem, hogy nem örültem volna-e jobban, ha esetleg kapok egy jó szerepet" - jegyezte meg.

Mint mondta, pályája eleje nagyon szerencsés volt, mert egyik nagy szerepet kapta a másik után, 1971-75-ig az egyik vezető színésze volt a Nemzeti Színháznak. Később kicsit kevesebb feladatot kapott, de ez soha nem zavarta. "Az a megítélésem, hogy ezt a szakmát nem kilóra mérik, tehát egy jó mondat, vagy egy nézés is sokszor ér annyit, mintha valaki elmond nyolcvan oldalt" - jegyezte meg.

"Soha nem voltam igazán szólista, csapatember vagyok" - mondta. Arról is beszélt, hogy sokra tartja a humort, azt hogy az ember a visszájára fordítva tudja látni a dolgokat. "A humort a patikában nagyon drágán adnám, ha lehetne kapni. Mert az mindenre jó" - fogalmazott.

Szerepei közül A revizorban játszott Hlesztakovot, a tíz évig műsoron lévő Budapest Orfeum című előadást, a Hyppolit, a lakáj és A kezdet vége című produkciót emelte ki. Hozzátette: a Katona alapító tagjaként részese lehetett a színház turnésorozatának, bejárták a fél világot a társulattal.

Felidézte: az Orlai Produkció, a Turay Ida Színház és a Karinthy Színház előadásaiban is játszott. Filmjei közül a Te rongyos életet emelte ki.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színésze jelenleg Andorai Péter (2015-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Cserhalmi György (2014-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Molnár Piroska (2011-től), Psota Irén (2000-től), Szacsvay László (2015-től), Tordy Géza (2008-tól) és Törőcsik Mari (2000-től).

A cím korábbi birtokosai: Agárdy Gábor (2006-ban hunyt el), Avar István (2014-ben hunyt el), Bessenyei Ferenc (2004-ben hunyt el), Bitskey Tibor (2015-ben hunyt el), Darvas Iván (2007-ben hunyt el), Garas Dezső (2011-ben hunyt el), Gera Zoltán (2014-ben hunyt el), Kállai Ferenc (2010-ben hunyt el), Komlós Juci (2011-ben hunyt el), Kóti Árpád (2015-ben hunyt el), Lukács Margit (2002-ben hunyt el), Raksányi Gellért (2008-ban hunyt el), Sinkovits Imre (2001-ben hunyt el), Szabó Gyula (2014-ben hunyt el), Sztankay István (2014-ben hunyt el) és Zenthe Ferenc (2006-ban hunyt el).

PORTRÉ

Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének kedden Budapesten.

Szacsvay László 1947. október 27-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1971-ben végezte el. Diplomáját kézhez véve a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1982-ben csatlakozott a Katona József Színház társulatához.

A sokoldalú színész anyaszínházának olyan nagy sikerű előadásaiban lépett színpadra, mint Csehov A három nővér, Shakespeare Ahogy tetszik, Julius Caesar, A vihar, Szeget szeggel, Jarry Übü király, Ibsen A vadkacsa, Spiró György Koccanás, Euripidész Médeia, Gorkij Barbárok, Weöres Sándor A kétfejű fenevad című darabja vagy a Mi ez a hang? (Dzsesztetés) című előadás, amelyben a társulat színészei a megszokottól eltérően elsősorban zenélnek és énekelnek. (A színész hegedűn és zongorán is játszik, zenei tudását több darabban is megcsillogtatta.) Éveken át sikert aratott a Budapest Orfeum című zenés összeállításban - Császár Angelával és Benedek Miklóssal - előadott kupléival és sanzonjaival.

A jelenleg repertoáron lévő darabok közül szerepel Tersánszky Józsi Jenő-Grecsó Krisztián a Cigányok, Slobodzianek A mi osztályunk, Kerékgyártó István Rükverc, Peter Weiss M/S című drámájában, valamint a kivándorlásról szóló Illaberekben. 2013-ban a Sufniban Pianínó címmel mutatták be Szép Ernő-estjét. Több Bozsik Yvette táncművész által koreografált előadásban is fellépett.

Gyakran szerepel más színházak produkcióiban, így például a Ruttkai Éva Színházban, a Turay Ida Színházban, a Karinthy Színházban és a Belváros Színház jelenleg is futó A nagy négyes című darabjában.

Több mint negyven filmben játszott, olyan nagysikerű mozi- és tévéfilmekben kapott szerepet, mint a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1978), a Szívzűr (1981), a Nyom nélkül (1982), a Te rongyos élet (1983), a Csapd le csacsi (1991), a Megint tanú (1994), a Presszó (1997), a Zimmer Feri (1997), a Kalózok (1998), a Hippolyt (1999) a Perlasca - Egy igaz ember története (2002), az S.O.S. Szerelem (2006), a De kik azok a Lumnitzer nővérek? (2006), a Casting minden (2007), a Tüskevár című családi film (2012) vagy a világhírű magyar mentőkutya történetét bemutató Mancs (2014) című alkotások. Állandó szereplője volt olyan népszerű tévésorozatoknak, mint a Szomszédok vagy az Életképek (utóbbiban kutyájával, Báróval tűnt fel hetente a képernyőn).

Hangját olyan kedvelt rajzfilmfiguráknak kölcsönözte, mint a Micimackó Nyuszija vagy a Macskafogó 2 Harvey-ja. Több hangoskönyve is megjelent, szívesen olvasta fel Gerald Durrell Állati történeteit vagy T.J. Wodehouse írásait. Egyik legutóbbi szerepét az idén bemutatott Kossuthkifli című televíziós roadmovie-ban alakította.

A kiváló karakterszínészt 1978-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2001-ben érdemes művész, 2013-ban kiváló művész lett. Megkapta a Katona József Színház PUKK-díját. 2014-ben a nyíregyházi Vidor Fesztiválon átvette a szakmai zsűri által odaítélt életműdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!