Kultúra

2017.01.21. 11:00

Programok a magyar kultúra napján Győrben és Mosonmagyaróváron

Győrben és a Mosonmagyaróváron is ünneplik a magyar kultúra napját.

kisalfold.hu

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum január 22-ig minden napra kínál programot a magyar kultúra hete rendezvényük keretében.


A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programjának  középpontjában a tavaly november 4-én nyílt,  március végéig  látogatható A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kiállítás  áll. Szerda, csütörtök és péntek délutánonként, vasárnap pedig  délelőtt tárlatvezetéseket tartanak, amelyeken a magyar hangosfilm  plakátművészetéről hallhatnak érdekességeket résztvevők.


A kiállítás olyan nagy sikerű filmklasszikusok eredeti  moziplakátjait mutatja be, mint például a Meseautó, a Maga lesz a  férjem, az Üzenet a Volga-partról, a Kettesben vagy éppen a  Hyppolit, a lakáj.


Az Esterházy-palotában szombat délelőtt a január 22-ig látogatható Nyolc évtized otthonai című kiállításon tartanak  tárlatvezetést. A kiállításon Győr-Moson-Sopron megye 1910 és 1990 között épült lakóépületeit, lakótelepeit mutatják be, ahol az archív fotók mellett digitalizált eredeti terveket is  megismerhetnek a résztvevők. Az anyag gerincét az erre az alkalomra készített légifelvételek adják.


Aznap délután a Püspöki Udvarbíróházban gyermekeknek tartanak farsangi foglalkozást, amelyen egyebek mellett jelmezeket  készíthetnek.


A Rómer-házban este táncházat tartanak Németh Dénes és Zenekarával, a Zsinagógában pedig a Dés András Trió lép fel a Zsinagógajazz program keretében.


A Híres magyar szobrászok program részeként a múzeum Radnai Béla- és Borsos Miklós Gyűjteményében szereplő magyar szobrászok  életébe és munkásságába nyerhetnek bepillantást a résztvevők vasárnap délelőtt Fülöp Szabolcs tárlatvezetésén, ahol többek  között Pátzay Pál, Medgyessy Ferenc, Ferenczy Béni alkotásait  ismerhetik meg.


A program zárásaként vasárnap este a Rómer-házban A beszélő köntös című magyar történelmi filmet vetítik, Radványi Géza rendezésében, majd Edelényi János Jutalomjáték című filmjét.


Mosonmagyaróváron január 23-án tartják a városi ünnepséget a Fehér Ló Közösségi Házban, ahol átadják a Mosonmagyaróvár Város Kulturájáért-díjat és a polgármesteri elismerő oklevelet. Fellép a  Theatrum Ad Flexum társulata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!