Kultúra

2014.04.16. 18:25

Örök nyugalomra helyezték Szabó Gyulát

A nemzet színészét családja, pályatársai, barátai, tanítványai és tisztelői kísérték utolsó útjára

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és tisztelői szerdán kísérték utolsó útjára Szabó Gyulát, a nemzet színészét. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színészt, érdemes és kiváló művészt a Farkasréti temető művészparcellájában helyezték örök nyugalomra.

Szabó Gyulát életének 84. évében, hosszan tartó betegség után április 4-én érte a halál.

"Amikor Szabó Gyula játszott, mind elfelejtettük, hogy létezik valóság a színházon, a költészeten kívül" - idézte fel a művész alakját a búcsúztatási szertartáson [namelink name="Balog Zoltán"], az emberi erőforrások minisztere. "Lélek, élet, költészet, színház, művészet - nála mindez egy és oszthatatlan egész volt" - fogalmazott.

Eltemették Szabó Gyulát. Fotó: MTI (galéria)


Szabó Gyula hangjára ezer közül is ráismerünk, egyszerre jelenti számunkra a magyar népmesék világát, az otthonosságot, a biztonságot és a nyugalmat - hangsúlyozta Balog Zoltán, kiemelve: mesét hallgatni Szabó Gyula, a nemzet színészének hangján minden magyar gyerek kiváltságai közé tartozik.

"Isten úgy akarta, hogy a népmesei szegénylegényből, a kunszentmártoni tanyasi gyerekből - bár a fáma szerint papnak készült - színész legyen. De egész élete így is a szolgálaté volt" - jegyezte meg. Hozzátette: élete példaként szolgál mindannyiunk előtt, példa küzdelemről, emberi nagyságról, emberségről, szeretetről, arról, hogyan kell és lehetne egymással bánni és hogyan kell átadni a jót mindenkinek.

[namelink name="Szikora János"] rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója Szabó Gyula szerepeinek hosszú sorát idézte fel. A nagymama, A salemi boszorkányok, a Csongor és Tünde, a Háry János, a Kőműves Kelemen, a Legyetek jók, ha tudtok című darabban nyújtott székesfehérvári alakításairól szólt.

Azt mondta, színházuk nem volna ilyen, ha Szabó Gyula 1997-ben nem dönt úgy, hogy csatlakozik azokhoz a színészekhez, akik önálló színházat alapítottak Székesfehérváron. "Nem épületet emeltetek - hiszen a falak régóta álltak - hanem fészket vertetek a falak között" - fogalmazott. Hozzátette: ahogy a fecske ragasztja a fészkét cseppről cseppre, úgy adódik hozzá a színház láthatatlan fészkéhez is minden emberi lélek.

Az egykori tanítványként búcsúzó [namelink name="Gesztesi Károly"] színművész Szabó Gyulára emlékezve főiskolai élményeit és egyik beszélgetésüket idézte fel. A kollégák, barátok nevében búcsúzó [namelink name="Gálvölgyi János"] színművész arra emlékezett, hogy még nézőként csodálhatta a színészt az Állítsátok meg Arturo Uit! című darab címszerepében vagy a Rozsdatemető Hábetler-családjának fejeként, majd később főiskolásként sok Kazimir Károly rendezte darabban, köztük a Kalevalában és a Karagözben.

Eltemették Szabó Gyulát. Fotó: MTI (galéria)


"Rajongva néztem drámai erődet, amelyben mindig ott csillogott egy pici cinkos kacsintás, hogy nem szabad ezt olyan véresen komolyan venni, ez az egész játék, színjáték" - fogalmazott, felidézve Szabó Gyula számos színházi, tévés alakítását, egyedülálló versmondó képességét, szinkronszerepeit.

Kiemelte: kevés olyan nagy művész van, akinek az emlékét, legendáját nemcsak színészgenerációk, de nézőnemzedékek is továbbviszik és életben tartják. "Én hiszem, hogy te ezek közé tartozol" - búcsúzott a pályatárs.

Szabó Gyulát mások mellett [namelink name="Törőcsik Mari"], [namelink name="Tordy Géza"], [namelink name="Molnár Piroska"], [namelink name="Blaskó Péter"], [namelink name="Kubik Anna"], [namelink name="Mécs Károly"], [namelink name="Ráckevei Anna"], [namelink name="Reviczky Gábor"], [namelink name="Hirtling István"] színművész és [namelink name="Benkő László"] zenész kísérte el utolsó útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!