Kultúra

2019.05.14. 14:43

Orbán: egy nép identitása a kultúrában tükröződik

Átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét.

MTI

Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul - mondta [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök kedden Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületének átadásán.


"Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget" - hangsúlyozta, majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, "azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk".

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezi a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeum számára megvásárolt, Renoir Fekvő női akt című festmé

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezi a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeum számára megvásárolt, Renoir Fekvő női akt című festményét a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán.

Fotó: MTI

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a "vészcsengő" - fogalmazott a kormányfő.


Az OMRRK-ról szólva Orbán Viktor kiemelte: Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Museumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik. Rámutatott arra, hogy a most átadott intézmény évtizedek óta a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon, több mint egymillió kulturális emléket tárolnak, gondoznak majd a központban, amellyel Budapest még szebb, még modernebb, még zöldebb lett.


Az egymillió kulturális emlékkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a baloldali, progresszív megközelítés szerint ezekben "a halott fehér kultúra porosodó tárgyai" láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az "eleven kulturális örökségünk". A múlt talapzata nélkül ugyanis "gyökértelenül sodródunk a történelem viharai közepette" - fogalmazott, a múzeumokat pedig - háttérintézményeikkel együtt - a gondolkodás iránytűinek nevezte.


A miniszterelnök arról is beszélt, hogy tíz éve még gondolni sem lehetett Magyarországon nagy kulturális vállalkozásokra, 2011-re azonban "megjött a bátorság", hosszú távú, nagy kulturális vállalkozások nélkül ugyanis a gazdaság rendbetétele is kevesebbet ér.

A Városliget Zrt. által közzétett drónfotó a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületéről a Városliget melletti Szabolcs utcában,

A Városliget Zrt. által közzétett drónfotó a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületéről a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén.

Fotó: MTI

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, hogy ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ, csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek, Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött, hogy "az elmúlt száz évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben".


A Liget Budapest Projekt keretében elkészült új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret a Városliget szomszédságában, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!