Kultúra

2017.02.21. 08:09

Kártalanításuk érdekében a társasági adórendszer kedvezményezettjei lennének a könyvkiadók is

Így a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért.

A társasági adórendszer (TAO) kedvezményezetti körébe vonva is kártalanítani lehetne az Alexandra-cégcsoport tartozásai miatt bajba került könyvkiadókat a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségi tagja szerint - írja a Világgazdaság keddi száma.


Katona Ildikó a lapnak elmondta: Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó vagyonát - benne a könyvkiadók pénzével - a PMFC labdarúgóklub üzemeltetése is jelentősen csökkentette. A sportegyesület évekig függött a kultúrát kevésbé támogató TAO-tól, amely most a kárpótlás lehetséges csatornája lehetne.


Az elnökségi tag véleménye szerint aki valaha hasznot húzott a könyvpiacból, hozzájárulhatna egy szolidaritási alaphoz, s a továbbra is remélt állami beavatkozás mellett így a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért.


A lap emlékeztet, hogy 102 hitelező - köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság - több mint 9 milliárd forintot követel az Alexandra könyvesbolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!