áriák

2020.06.29. 18:05

Jövő héten nyílik meg újra a milánói Scala

A jövő héten nyílik meg újra a koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a milánói Scala. A híres operaház júliusra négy koncertből álló sorozatot tervez egyharmadára csökkentett közönség előtt.

A woman stands outside the Teatro alla Scala theater on May 4, 2020 in Milan as Italy starts to ease its lockdown, during the country's lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. - Stir-crazy Italians will be free to stroll and visit relatives for the first time in nine weeks on May 4, 2020 as Europe's hardest-hit country eases back the world's longest nationwide coronavirus lockdown. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)

Forrás: Miguel MEDINA / AFP

Fotó: AFP

A kétezer férőhelyes operaház előadásaira egyelőre alkalmanként csak 600 nézőt engednek be, hogy be tudják tartani a távolságtartási szabályokat.

Úgy vélem, sok zenerajongó már elérkezettnek látja az időt arra, hogy megint élőben hallgassa a zenét, még akkor is, ha visszafogottabban

- mondta hétfőn Dominique Meyer, a Scala főigazgatója.

A július 6-i, 8-i, 13-i és 15-i koncerteken a megszokottnál kevesebb énekes adja elő az áriákat, és a zenekar létszáma is kisebb lesz. A július 13-i koncerten az operaház akadémiájának végzős hallgatói lépnek fel, 15-én pedig a Scala filharmonikus zenekara tér vissza az épületbe a júniusi milánói szabadtéri koncertek után.

Meyer hangsúlyozta, hogy a helyi egészségügyi szakemberek segítségével tesznek meg mindent, hogy az operaház megnyitása biztonságos legyen.

A közönségnek maszkot kell majd viselnie a belépéskor és kilépéskor, de amint elfoglalta a helyét, mindenki leveheti. Szünetet nem tartanak, és egyelőre a büfé is zárva marad. A jegyárak 24-48 euró (8500-17 000 forint) között mozognak.

Az operaház egyes előadások élő online közvetítését is tervezi, de ennek részletein még dolgoznak.

A Scala augusztusban szünetet tart, majd szeptemberben kezdi az új évadot Verdi Requiemjének előadásával a milánói dómban, hogy ezzel emlékezzen a koronavírus-járvány áldozataira. Az operában szeptember 5-én Beethoven 9. szimfóniája csendül majd fel.

A járvány miatt egyelőre teljes operák színrevitelét nem tervezik, mert ahhoz egyszerre túl sok művésznek kellene fellépnie.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Olaszországban meghaladta a 240 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és 34 700 halálos áldozata volt a betegségnek. A szakértők szerint ugyanakkor ez a szám nem ad teljes képet, mivel nem végeztek elegendő tesztet és a könnyebb lefolyású eseteket nem regisztrálták.

Borítókép: a milánói Scala május 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!