Kultúra

2014.08.11. 17:49

Csütörtökön kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok

Szellemi és lelki feltöltődést kínáló programokat kínálnak csütörtöktől az idei Székesfehérvári Királyi Napokon.

mti

Szellemi és lelki feltöltődést kínáló programokat kínálnak csütörtöktől az idei Székesfehérvári Királyi Napokon - mondta a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: jogos elvárása a székesfehérváriaknak, hogy országosan, az augusztus 20-i ünnepkör egyik legfontosabb központjának Székesfehérváron kell lennie, hiszen a történelmi események ezer szállal kötődnek a városhoz.

Szerinte ennek az elvárásnak a tavalyi évet követően az idei rendezvénysorozat is megfelel. Közölte, hogy a programsorozat nemcsak úgy elkezdődik, hanem szellemi és lelki indítása is lesz az idei évtől. Ennek megfelelően augusztus 14-én, vagyis a Székesfehérvári Királyi Napok első napján több új programot szerveznek. A városvezető szerint a lelki feltöltődést a Szent Család ereklyéinek megtekintése szolgálhatja, amelyeket ünnepélyes keretek között visznek át a püspökségről a Szent István Bazilikába.

Szent István, Gizella és Szent Imre ereklyéi 10 és 17 óra között lesznek láthatók a bazilikában. Cser-Palkovics András elmondta, hogy az ünnepkör szellemi hátterét a csütörtökön 10 órakor kezdődő, Fehérvár az Árpád-korban című emlékülés adja, ahol történészek különböző tematikájú előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. Az Árpád-ház Program székesfehérvári nyitórendezvényének moderátora Fodor Pál, a program operatív testületének elnöke lesz. A városvezető Porga Gyula veszprémi polgármesterrel közösen csütörtök este nyitja meg hivatalosan a Székesfehérvár Királyi Napokat, majd a Fény utcát is "felkapcsolják". A programban fellép Keresztes Ildikó és Varga Miklós, valamint a Boban Ú Marko Markovic Orkestar. A rendezvénysorozat egyik csúcspontja lesz augusztus 16. és 19. között a Koronázási Ünnepi Játékok: a Nemzeti Emlékhelyen emelt színpadon zajló szertartásjáték középpontjában idén Szent László áll. Az augusztusi programsorozat része lesz a Fricsay Richárd katonazenekari fesztivál, amelyen idén négy katonazenekar vesz részt. A rendezvénysorozat zárásaként kerül sor a XIX. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra augusztus 20. és 24. között.

Idén nyolc országból érkeznek csoportok: a Lefkoşa Folklore Association (Észak-Ciprus), a Rhydham (India), a Prismaseni (Malajzia), a Hora Horita (Moldova), az Acnip Iskra (Montenegró), a Gruppo Folkloristico Citta di Agrigento (Olaszország), a National Folk Dance Ensemble Rovesniki (Oroszország) és az Elai Alai Euskal Dantza Taldea (Spanyolország).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!