Kultúra

2018.10.31. 12:23

Amit tudnunk kell, mielőtt sminket készítünk a halloweeni bulira

Mélyen gyökerező tradíciók vannak egy-egy sminkecset vonás mögött, amiket jobb, ha még a halloweeni bulira való készülődés előtt megértünk.

Ihász Nóra

Mexikóban november elsején és másodikán ünneplik a halottak napját (Dia de los Muertos).


Amíg a magyarok általában csendbe burkolózva járják végig a nyirkos-ködös temetőket, addig a mexikóiak történeteket mesélnek, hangosan nevetnek, elhunyt szeretteik kedvenc italát szürcsölik és olyan színkavalkádot varázsolnak az utcára, ami a halál örömteli elfogadását jelképezi.

A népszerű mexikói influencer, Sincerely Jules idei viselete a Dia de los Muertos ünnepre:

 



Az azték rítusokat is magában hordozó ünnep világszerte ismert, legtöbben vibráló színekre, virágokra, csontvázakra és koponyákra gondolnak, ha meghallják a Dia de los Muertos kifejezést.


Az elmúlt években egyre többen öltenek magukra olyan jelmezt, sminket, ami a mexikói hagyományokat idézi, pedig más országból jönnek, más múlttal és tradíciókkal rendelkeznek. A halloween viszont nem egyenlő a Dia de los Muertos ünneppel. Ha színes koponyát idéző sminket készítünk magunknak, közben az sem rossz ötlet, ha megismerjük a mögötte húzódó történeteket.

 



A Dia de los Muertos november első napján kezdődik, ami megegyezik mindenszentek napjával, amikor az élők és a halottak világa közötti határ a legvékonyabb.


Az ünnep mégsem az ijesztegetésről vagy kísértetjárásról szól, jóval inkább a halál elfogadásáról, és eltávozott szeretteink tiszteletéről. Azokkal a dolgokkal ünneplik az elhunytakat, amiket ők maguk szerettek, legyen az zene, ital, vagy egy régi fénykép.


Ezeket az ajándékokat elviszik szeretteik sírjaihoz, elszürcsölik az ő kedvenc kávéjukat, üdítőjüket, történeteket osztanak meg egymással, és nagyokat nevetnek.


A családok kis oltárokat készítenek, amiket körömvirággal, ékes cukor koponyákkal, fotókkal és az elhunyt kedvenc tárgyaival díszítenek. A körömvirág szirmai egyfajta útmutatót jelképeznek, ami a szeretteik lelkét elvezetik az ünneplésre.

 

Az ide köthető mexikói kifejezések a következőket jelentik.


Calaca: csontváz,

Calavera: koponya,

Calavera de azucar: koponya formájú édesség, ami cukorból és színes mintákból áll össze.

Ha sminket készítünk, igazából nem cukorkoponyát festünk arcbőrünkre, hanem felidézzük Catrina, a leghíresebb calavera alakját, akit José Guadalupe Posada mexikói művész 1910-es rézkarc alkotása tár elénk („La Calavera Catrina").

 

A Dia de los Muertos során tehát élénk színekkel, vibráló szimbólumokkal csempészhetünk mögöttes jelentéseket arcfestésünkbe, viseletünkbe. A különböző színekkel a következőkre utalhatunk.


Citromsárga: A napot és az egységet szimbolizálja, mert a nap alatt lényegében ugyanazok vagyunk,

Fehér: A dekorációk színeként a lelket, reményt és tisztaságot jelképezi,

Piros: A vért és az életet reprezentálja,

Lila: Itt a gyászt, bánatot és szenvedést jelenti,

Rózsaszín: Ez a pezsgő szín a boldogságra utal.

Ha közelebbről megismerjük a mexikói hagyományokat, máris jobb érzéssel sminkeljük magunkat Catrina-nak, legyen az egy halloween-i buli vagy egy beöltözős, baráti összejövetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!