Kultúra

2016.03.24. 13:43

Elvinnék az idei Ünnepi Könyvhetet a Vörösmarty térről

Az önkormányzat a Múzeumkertet és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel helyette. Józsefváros polgármestere szerint még nem született döntés.

A Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhéttől a Vörösmarty tér használati jogát - áll a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) MTI-hez eljutatott csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat a Vörösmarty tér helyet a Múzeumkertet és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel lehetséges helyszínként a Könyvhétre. A MKKE úgy véli, hogy ez a helyszín legfeljebb csupán az idei évre jelentene alternatívát, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.

"A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk" - áll a közleményben.

A MKKE felidézi: a Vörösmarty tér az 1929 óta - egyetlen alkalom kivételével - minden évben megrendezett, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt és ikonikus központi helyszíne.

"A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltoztatása - alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt - beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt" - fogalmaz a közlemény.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere szerint a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága nem hozott olyan döntést, amely szerint a könyvhét rendezvényt "száműznék" a Vörösmarty térről.

Kocsis Máté közleményében hangsúlyozta: a könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogja, sőt, munkatársain keresztül felajánlotta a szervezőknek, hogy a rendezvényt a VIII. kerület kiemelt terein tartsák meg.

Az Együtt politikusa, Pataki Márton adott ki közleményt arról hogy a fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága, amelynek Kocsis Máté az alelnöke, március 8-án 423./2016 (03.08) határozatában döntött arról, hogy április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren.

Magyarul: június 9-től éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni.
- írja ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!