Kultúra

2014.12.21. 14:04

Küldj egy magyar verset a Holdra!

Magyar verset vihet ugyanis a Holdra a magyar fejlesztőcsapat önműködő űreszköze. Hogy melyik legyen az? Írja meg!

Ady vagy Petőfi? Faludy vagy Pilinszky? Weöres vagy Radnóti? Esetleg valamelyik kortárs költőnk verse utazzon a Holdra? Most itt a lehetőség, hogy mindenki maga döntse el: melyik magyar verset helyezzük el a Holdon örök mementóként!

A Google Lunar XPRIZE nevű nemzetközi verseny résztvevőinek egy önműködő űreszközt kell eljuttatniuk a Holdra magánerőből. Sokan elvéreztek már a fejlesztések során, de a magyar csapat még versenyben van, és jó esélyünk van arra, hogy mi legyünk a negyedik nemzet, aki Holdat ér.

Ez az eszköz a Puli nevet kapta, nem véletlenül: némileg hasonlít egy kutyára, és nagyon okos! Ha feljut a Holdra, onnan HD felbontású videókat és egy csomó egyéb érdekes adatot küld majd nekünk. De vinni is fog valamit: méghozzá egy magyar verset, amely örök időkig ott marad égi kísérőnkön, és ki tudja, talán sokat fog jelenteni az eljövendő korok űrutasai számára.

No de melyik legyen ez a vers? Küldjön egy olyan, maximum 12 soros, eredetileg is magyar verset vagy versrészletet a cím és a szerző megjelölésével a [email protected]-ra, amelynek stílusa, hangulata, értelme, ritmusa, vagy bármilyen más jellemzője alapján úgy véled, helye lenne a Holdon. A beküldött versek közül a szakmai zsűri kiválasztja a "legholdravalóbb" 15-öt, végül a közönség eldönti, hogy melyik magyar vers utazzon.

A nyertes vers beküldője egy csodás hétvégét nyer két fő részére – ha nem is a Holdon, de Móron - a Hétkúti Wellness Hotel és Lovasparkban! (Ha többen is beküldték azt a verset, amelyik végül Holdra száll, akkor a beküldők közül sorsolnak.)

Beküldési határidő: 2015. január 1. (Petőfi születésnapja), Eredményhirdetés: január 22. (A magyar kultúra napja).

A zsűri tagjai: Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli gazdája, a Kisalföld Év Embere 2014 díjazottja, Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész, Turi Tímea költő, Fehér Renátó költő és Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!