Kult.kom

2015.02.20. 14:29

A 85 éves Clint Eastwood jól célzott, de több történelmi baklövést elkövetett

"Ha abból indulunk ki, hogy a 80 feletti magyar nyugdíjasok örülnek annak, ha le tudnak sétálni a sarki boltba, akkor önmagában szép teljesítmény az öreg mester legújabb rendezése."

Ha abból indulunk ki, hogy az átlag, nyolcvanon felüli magyar nyugdíjasok örülnek annak, ha meglátogatja őket az unoka és le tudnak sétálni a sarki boltba, akkor önmagában szép teljesítmény az öreg mester legújabb rendezése. Clint Eastwood ugyanis 85. évében jár, s most már azt is elmondhatja magáról, hogy minden idők legsikeresebb háborús moziját ő jegyzi.

Már most minden idők legsikeresebb háborús mozija az Amerikai mesterlövész

Az Amerikai mesterlövész tavaly év végi premierje óta több mint 400 millió dollárt termelt a mozikasszákban - ez pedig a műfaj történetében már most abszolút csúcs. A filmet nem mellesleg hat Oscar-díjra is jelölték, bár ha tippelnünk kell, nem valószínű, hogy az Amerika mesterlövészről fog szólni az idei gála.

A feleségeket, barátnőket  is várják a mozikba: a családi szál mindvégig rendkívül erős a filmben

A film húsvér ember, Chris Kyle amerikai tengerészgyalogos "életét" mutatja be. Ő érte el a legtöbb halálos mesterlövész-találatot az amerikai hadtörténetben: a Pentagon hivatalosan több mint 150 találatát igazolta az iraki misszió során. Eastwood filmje azonban nem csak a háború poklára koncentrál.

A családi szál mindvégig rendkívül erős, Kyle és felesége - aki gyakorlatilag egyedül nevelte fel két gyermeküket, miközben férje az első vonalban harcolt - közötti szeretet hangsúlyos részt kapott. Mint ahogy az is, hogy az elitkatona milyen nehezen tudott visszailleszkedni az amerikai társadalomba, amikor elmenőt kapott.

Történelmi valótlanságok, avagy Eastwood legnagyobb baklövése

Az igaz történetekkel Hollywoodnak nem ritkán gondja akad, s ezért feszültségnövelő fikciós elemeket hív segítségül. Így történt ez az Amerikai mesterlövész esetében is, ami bizony Clint Eastwood legnagyobb baklövése volt. Pénzéhes producereket e téren nem igazán hibáztathatunk, mivel a film producere maga Eastwood.

Clint Eastwood és Bradley Cooper a forgatáson

Clint Eastwood és Bradley Cooper a forgatáson

Az olimpia bajnok Mustafa, aki soha nem harcolt Kyle ellen

A film elsősorban Chris Kyle drámai párbaját mutatja be egy szír mesterlövésszel, aki korábban olimpiai aranyérmet szerzett lövészetben. A pikáns párosítás legnagyobb szépséghibája, hogy "Mustafával" soha nem harcolt Kyle, mivel "Mustafa" kitalált személy a forgatókönyvben.

Innentől kezdve egy szó sem igaz abból, hogy Kyle két legjobb barátjával a szír mesterlövész végzett volna, kvázi az egész erre épülő bosszúhadjárat minden alapot nélkülöz. Ha már nagyon igazságfoszlányokat keresünk a történetben, az tény, hogy Kyle egyik bajtársát valóban arcon lőtték, s a sérülést követően meghalt a műtőasztalon.

A "Hentes" valóban fúróval kínozta az áldozatait

A szörnyű kínzásairól elhíresült, "Hentesnek" nevezett iraki hadúrt, Abu Deraa-t soha nem üldözte Kyle és alakulata. Igaz, azt történészek sem vonják kétségbe, hogy Abu Deraa valóban fúróval kínozta halálra áldozatait. Ha az Amerikai mesterlövész és valóság további ellenmondásairól szeretnének olvasni, ajánljuk figyelmükbe az angol "The Telegraph" remek írását.

Bradley Cooper 30 kiló (!) izmot szedett magára

A Másnaposok-filmekből induló, egyre komolyabb filmekben feltűnő Bradley Cooper valóban szenzációsan alakítja Chris Kyle-t. Cooper a szerep kedvéért 30 kiló (!) izmot szedett magára, amely jó eséllyel 24 karátos Oscar-szobrot érhet neki.

Önöknek pedig egy izgalmas filmet az Amerikai mesterlövész, de a mozivásznon látottakat véletlenül se vegyék történelmi kézpénznek.

Szeghalmi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!