Kult.kom

2011.07.06. 14:33

Másnaposok 2: dagadt Jézus még butább lett

Mivel is sikerült überelni a vegasi kiruccanást? Nos, nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk: a butaság hatványozásával.

Az idei nyári filmözön minden bizonnyal egyik, ha nem a legjobban várt Hollywood-i produkciója a Másnaposok 2.

A két évvel ezelőtti Las Vegas-i féktelen bulizás vitán felül kultfilmmé tette a négy jó barát történetét.

A fő kérdés - mint minden folytatásnál - ezúttal is az volt, hogy sikerül-e rátenni még egy lapáttal az első eresztésre, vagy csupán lehúznak még egy bőrt Alanékről a búsás kasszasiker érdekében?




Nos, saját kérdésünkre saját válaszaink úgy szólnak: igen, igen. Az első rész kasszasikerét jó eséllyel túlszárnyaló bangkoki ökörködés - az első rész összesen 277 millió dollárt hozott a konyhára, míg a második rész alig egy hónappal a premier után 243 millió dollárnál jár - biztosan hozza, amit a Warner stúdió főnökei vártak tőle.

Sokkal érdekesebb kérdés - főleg kritikai szempontból - azonban, hogy mivel is sikerült überelni a vegasi kiruccanást? Nos, nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk: a butaság hatványozásával.

Amivel nincs is alapjáraton semmi gond - jelen sorok írója nem ókonzervatív, prűd, állandóan helyesírási hibákra vadászó nyelvtantanár, aki pusztán a hülye szó hallatán ájulás közeli állapotba kerül -, a showbiznisz már csak ilyen.

Egyedüli szépséghibája a nonstop és a film vége felé egyre jobban durvuló poénoknak, hogy ezzel az első rész "bájosságát" sikerült végképp kinyírniuk az alkotóknak.

Ráadásul így a valóban humoros bonmotok nem ülnek annyira, hisz egy-egy tréfás szójátéknak esélye sincs arra, hogy a közönség szemében verje például azt jelentet, amikor a kismajom leszopja a drogos kínait.

A Másnaposok 2-t a moziban nézve egyértelműen olyan érzések jönnek elő az emberben, mint az Amerikai pite sorozatnál.

Az első részben ott is Jimbo még csak a forró pitét dugta meg, a cseh csajnál felsült, míg a végén azért élete szerelménél vigasztalódott. A többi pitében azonban már Stifler, Stifler öccse és unokatestvérei vitték a prímet, s ennek megfelelően az utolsó részekre ki is került a 18-as karika.

A farkas falkában a Stiflerhez hasonló karaktert egyértelműen Alanre (ennél sokkal beszédesebb, ahogy a vegasi zsaru szólította: dagadt Jézus) osztották, akit Zach Galifianakis vitán felül remekül formál meg.

Mint ahogy a Másnaposok 2-t is a szórakoztató, jó filmek közé sorolhatjuk, hisz az a film nem lehet szar, melyet végigröhögünk a moziban. (Ebben egyébként óriási szerepe van a szenzációs magyar szinkronizálásnak is, melyben apró győri szál, hogy Forgács Péter adta hangját és énektudását is Stu doktor úrnak.)

Még akkor sem, ha a második rész rengeteg jelenetnél rendkívül sablonosan másolja az elsőt, de oly annyira, hogy akár még remake-nek is bátran nevezhetjük a bangkoki kalandot.

1-2 éven belül kiderül, hogy lesz-e innen folytatás, s indul-e egy harmadik banzáj? Egy biztos: a farkas falkából már mindenki elkelt, egyedül Alan maradt facér, de mint tudjuk, ő sokkal szívesebben csókolózik a kutyájával, mint a csajokkal.

                                                                                                 Szeghalmi Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!