Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Vizeink védelme itthon és külföldön

Március 22-e, azaz a víz világnapja alkalmából Győrben a búvárok szerveznek évről évre látványos akciót, de külföldi magyar olvasóink beszámolói szerint más országokban is vannak a természetes vizeket tisztító, azok védelmére a figyelmet felhívó kezdeményezések.
Víztisztító búvárakció

Amit elrejt a víz, az még nem tűnik el – környezetszennyezés a folyópartokra, a folyókba kerülő hulladék is. Ezért a Győri Búvár Sportegyesület évről évre azt kezdeményezi a víz világnapja kapcsán, hogy míg tagjai a Duna medrét tisztítják meg, a lakosok a parton szedjék össze a szemetet.


A víz világnapja, március 22-e idén épp hétvégére esett, ezért épp a napján, vasárnap tartotta meg a Győri Búvár Sportegyesület az ilyenkor szokásos medertakarító akcióját a Duna városi szakaszán. Kunert Miklós egyesületi elnök lapunknak elmondta, hogy a békaemberek a látványos tisztítással fel akarták hívni a figyelmet a természetes vizek, mint életet jelentő források megóvására. Többek közt a vegyi anyagoktól is, amit a búvárok nem is tudnak eltávolítani a folyóból, viszont neylonokat mindig rengeteget találnak és fémdarabokat is, amelyek veszélyesek lehetnek a fürdőzőkre. Ezért is megint Győr központi részén, a szabadstrandnál merültek szemétszedés céljával a mederbe.

Vasárnap délelőtt kilenc órakor gyülekeztek az Aranyparton a búvárok. Egyénileg a helyszínen bárki csatlakozhatott hozzájuk, a szemét összeszedéséhez a parton ugyanis nem kell speciális felszerelés, felkészültség. A civil szervezetek, közösségek együttműködését is várták, mert közösen hatékonyabb, összehangoltabb lehet a környezetvédelem, nagyobb a kezdeményezés sikere.

A búvárok előre biztosak voltak benne, hogy az Aranypartnál tisztább a meder, mint a folyó más részein, mert itt már többször végeztek nagytakarítást, tudtuk meg Fehér József búvároktatótól, az egyesület műszaki vezetőjétől.

Szemét folyómederben, tengerben – Bandi Kaliforniából

„Nálunk is különböző időpontokban rendeznek vizeket, partokat tisztító akciókat. Ezeket a megmozdulásokat rendszerint iskolák, klubok bevonásával rendezik.

Itt a legnagyobbak a tengerpart tisztítására vannak rendezve, több alkalommal. A másik meg a nagyobb városokban lévő folyók tisztítása. A legnagyobb ezek közül a Los Angeles folyó medrének, partjának tisztítása. Hihetetlen mennyiségű szemét jön össze ilyen alkalommal. Nem is csoda, hisz sok hontalan ott éli életét, na meg a sok lusta, rendetlen népség oda szórja a szemetet. A tisztítási akciókat a sajtó hirdeti és szívesen veszik akárki segítségét."

Pazarolják az ivóvizet– Anikó, Olaszország

„A víz világnapja alkalmából Olaszországban elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy sajnálatos módon még mindig sokan pazarolják a vizet. Ezekben a napokban szakértők tartanak előadásokat az iskolákban a vízzel, az ivóvízzel való takarékoskodás fontosságáról.

Parmaban például tavaly márciusban minden családhoz eljuttattak egy ismertető füzetet, amely hasznos ötleteket és tanácsokat adott a fogyasztóknak ahhoz, hogyan lehet és kell spórolni a vízzel. A füzethez egy kupont is mellékeltek, ennek ellenében olyan, a vízcsapokra és a zuhanyozófejre szerelhető szűrőket kaptak a családok, amelyek révén a fogyasztás csökkenthető.

Néhány évvel ezelőtt a víz világnapja alkalmából egy hétvégére megnyitották a nagyközönség előtt a város határában lévő föld alatti vízgyűjtőt és -tározót. A ritka alkalommal mi is éltünk, s a több száz érdeklődő között megtudhattuk, miképp jut el a víz a lakásokba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyeurós sikkasztás? – német per bizarr kunkorral

Üvegvisszaváltásért kapott egy eurós zálogjegyet tett zsebre a pénztáros egy német boltban. Szerinte… Tovább olvasom