Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Világra jönni a nagyvilágban

A gyermekszületés a világ gyakran ismétlődő csodái közé tartozik mindenhol, ám a szülés világszerte más-más módon, körülmények közt történik, így nem egyformán csodálatos élmény. Külföldi magyar olvasóink küldtek erről érdekességekkel teli beszámolókat.

Rendőrségi díszkísérettel a szülészetre

Svédországban általában mindenki fájdalomcsillapítással és hozzátartozó – férj, édesanya, testvér – részvételével szül, szülésznők segítségével, orvost csak akkor hívnak, ha komplikáció adódik. A fogadott orvos fogalma ebben az északi országban egyébként sem ismert és híre-hamva nincs a doktorok lefizetésének. Mindez ott élő olvasónk, Lali elmondásából derült ki. Ahogy az is, hogy a kismama szülés után rövid ideig többágyas szobában van a kisbabával, akit maga lát el az első pillanattól kezdve – ha szükséges, egy kis segítséggel. Ezután úgynevezett pácienshotelben helyezik el, ahol egy hozzátartozó ott maradhat, ott aludhat vele. A kórházban tartózkodásét fizetni kell naponta 150 koronát vagy többet (mintegy 4000 forint), a hozzátartozónak kedvező hoteldíjat kell fizetni.
„Az a látogatási invázió, ami otthon szokás, itt nem létezik. Az ágyat nem lehet körülülni, nincs lakmározás a jó hazaiból. Azt is kéri a kórház, hogy a virágot inkább haza vigyék, a szülők, a babák érdekében. Mindez íratlan szabálynak számít, mindenki magától tudja, mit illik." – világított rá a lényeges különbségekre olvasónk. A szintén Svédországban élő Sanna pedig saját élményei alapján számolt be milyen is világra hozni egy gyermeket a svéd rendszerben. „Mikor elérkezett a nagy pillanat, százhússzal irány a szülészet. A rendőrség ilyen esetben elnéző, sőt díszkísérettel segít, mert itt elég nagy távolságok vannak. Közben telefonon lehet konzultálni a szülésznővel. Svédországban egy szülészet, a szülőszoba – amit már a terhesség alatt meg lehet látogatni az ismerkedés végett – igen kellemes környezetet nyújt, mindenki nyugodt és kedves, nagy szaktudású."

Svédek: lehet vízben is vajúdni

„Lehet fürdőkádban vagy masszírozást kérve enyhíteni a fájásokat. A lényeg, hogy tudjam, mit szeretnék, minden úgy történik, ahogy kívánom. A lányom viszont hajnalban annyira gyorsan jött, hogy a szülőnők csak a szülés levezetése utána mutatkoztak be. Mondták is, hogy micsoda remek kezdése ez egy napnak. A kisbabát ráfektették a hasamra és megvárták, míg »felmászott« az emlőkre, ez segíti a tej megindulását. Az apuka vághatta el a köldökzsinórt. Aztán megünnepelhettük a születést, reggelivel, kávéval, rózsaszín vagy kék szalvétával és egy kicsinyített svédzászlóval. Soha nem ízlett olyan jól egy szendvics, mint akkor."
Arról is beszámolt, hogy mikor már külön szobába kerültek az újszülöttel és az apukával, a babaruhától a szoptató melltartóig mindent megkaptak, de azokat persze nem vitték haza. A gyermekápolók segítettek abban, hogy a kisbaba megtanuljon anyatejet szopni, hogy az apuka hogyan fürdessen, pelenkázzon, vagy ha a baba sokat sírt, kivitték a szobából, hogy tudjon az anyuka aludni. Mielőtt hazamentek a szülők, kiértékelték velük a szülés menetét.

Amerika: kismamák fitneszlabdán

– A legújabb módszer arra, hogy a kismama jobban kitáguljon, a fitneszlabda. Ráültetik és azon kell bizonyos mozdulatokat végeznie. Az apukák pedig gyakran megörökítik a végső pillanatokat videokamerával – számolt be a hollywoodi szülési „divatról" Rinyu Renáta. Szintén Kaliforniában élő olvasónk, Bandi azt írta, hogy lányuk és unokahuguk is a szülésnél a fajdalom enyhítésére a hátgerincébe kapott injekciót. Az egyik szülést előbbre is hozták néhány nappal, mivel a választott orvos szabira készült, de ez nem okozott hátrányt. Olvasónk családunk pedig most megint nagy eseményre vár, az unokájuk szül hamarosan, a párja és a lányuk lesz jelen.
A tengerentúlról érkezett tájékoztató szerint a kismamáknak az újszülöttet a kórházban nem kell ellátniuk, csak szoptatásra viszik a kicsiket az anyákhoz. A kórházi tartózkodás egyébként is igen sok esetben csak egy éjszaka. A babaterem viszont üvegablakos, így a látogatók megtekinthetik a piciket. Ahhoz, hogy a babát kiengedjék a kórházból, a szülőknek csecsemőülést kell bevinniük, ami autóba becsatolható. A kórházi személyzet ellenőrzi, hogy a kicsi ülésestől jól legyen az autóban elhelyezve. A költségeket általában biztosítás fedezi, amit fajtájától függően kell kiegészíteni bizonyos összegű hozzájárulással. „Itt hálapénzt nem ad senki, az orvos, az ápolószemélyzet elég jó keresettel rendelkezik." – szögezte le Bandi.

A nőgyógyász mindig kopog

– A sztárok nagy része nyolc hónapra és császárral szül, de egyébként ezt csak indokolt esetben javasolják, viszont epidurális érzéstelenítést rögtön lehet kérni és szinte mindenki ezt is teszi. Általában a saját nőgyógyász van ott a szülésnél, az, akihez a kismama a terhesség során is járt, vagy az orvos kollégája ugyanabból az irodából – írta Los Angelesből Ildikó Miranda, aki azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Amerikában a kezelő és a rendelő külön helyiség. Az egyikben a papírmunkát végzik, a másikban a vizsgálatot, személyes tapasztalatai alapján így nem olyan megalázó az egész, mint otthon. Részletesen leírta, a nőgyógyásznál bevett eljárásrendet: „Először felvette egy nővérke az adataimat, bevezetett a vizsgálóba, ahol elmondta, hogy miután levetkőztem, az ott kapott papírköpenyt vegyem magamra, egy másik hatalmas papírlepedővel takarózzak be, és amikor az orvos odaér, kopogni fog, hogy bejöhet-e. A vizsgálat után az orvos kiment és amikor visszajött, akkor ismét kopogott."
Olvasónk tájékoztatásából kiderült, hogy előzetes megbeszélés alapján a legtöbb kórházban vízben is világra lehet hozni gyermeket, de szülni csak abban a kórházban lehet, amelyikkel a kismama biztosítójának szerződése van. Ha a biztosító a doktort határozza meg, akkor abban a kórházban szülhet a kismama, ahol az orvosa dolgozik. Van arra is lehetőség, hogy a házaspár lakosztályt béreljen, ahol az apa is bent aludhat a mamával és a babával. Ezt persze nem fizeti a biztosító, a mamának is csak az első két napot, utána csak a baba után fizet, ha annak valamiért bent kell maradnia. Viszont a személyzet pénzt nem fogad el sehol. Sőt, egész kis „túlélőkészletet" kap a baba, amiben az orrszívótól a fürdetőmatracon át a pelenkáig minden megtalálható, kiskesztyű, kissapka, kis takaró is, részletezte Ildikó.

Svájc: járóbeteg ellátásban is jönnek világra kisbabák

– Svájcban háromféleképp lehet szülni, kórházban, ambuláns ellátás keretében és otthon – szögezte le Stefán és hozzátette: az otthoni szülés kevés, az úgynevezett ambulant-születés valamivel több. Ilyenkor a kórházban hozzák világra gyermeküket az anyák, de ha nincsenek komplikációk, akkor pár óra múlva hazamennek és a következő tíz napban orvos látogatja őket. Sőt már szülés előtt vizsgálják a család helyzetét, a lakás körülményeit. Svájcban olvasónk tájékoztatása alapján az egészségügyi biztosítás mindenkinek, akinek van bejelentett lakóhelye, kötelező. Az pedig a költségek kilencven százalékát fedezi. A biztosítottnak betegség, ellátás esetén tíz százalékot kell fizetni. Ha viszont van kiegészítő biztosítása, akkor esetleg még keres is a szülésen, de a biztosítási díjak nagyon magasak. A kórházi elhelyezés is a biztosítástól függ, van olyan osztály is a kórházban, ami négy-ötcsillagos hotelnek felel meg.
Stefán szerint a császármetszés náluk is egyre több, pedig háromszor drágább mint a természetes mód. Viszont nem megengedett, hogy az egészségügyi személyzet pénzt fogadjon el. Más a helyzet, ha nagyobb értéket az intézetnek adnak. Elmesélte, hogy több évtizede, mikor egy olasz gyermekét Bernben egy professzor megmentette, hetvenmilliót ajánlott fel egy új gyermekkórház felépítésére, ami azóta is híres.

Olaszok: otthonnak berendezett kórteremben szülnek

– Olaszországban kórházban szülnek az asszonyok, nem tudok arról, hogy az otthonszülést választanák. Vannak olyan egészségügyi intézmények, ahol lehet például vízben szülni, tőlünk nem messze, Piacenza megyében is. A szülés nálunk nem kerül pénzbe. Csak azért kell fizetni, ha a kismama a terhessége alatt nőgyógyászati magánrendelésre jár, egyébként a terhes nőknek ingyenesek az amúgy mindenkinek pénzbe kerülő vizsgálatok, az ultrahang, a vérvétel és a többi – írta Pármából Sánta Anikó. Leveléből az is kiderült, hogy az olasz szülészeten általában két-, háromágyasak a kórtermek és Itáliában egyáltalán nincs szokásban sem a hálapénz, sem az ajándék. De ott is „közreműködhet" az apuka a szülésnél és van, akit az édesanyja kísér el a szülőszobába.
„Egyik ismerősöm pár hete adott életet kislányának Cremonában. Ő mesélte, hogy nemrég adták át az ottani kórházban az új, modern szülészeti részlegét. Az asszonyok vajúdását könnyítendő például, olyan környezetet rendeztek be számukra, mintha otthon lennének saját nappalijukban: van heverő, fotelek, televízió. Ott – ahogy a többi kórházban is – az új jövevény már az első naptól a mamájával lehet, ő gondoskodik róla napközben is, ha állapota megengedi. Korábban az volt a szokás, hogy csak a szoptatás idején lehetett velük a pici." – írta Anikó.

Ezer euró a fájdalommentességért
"Épp találkoztam olasz barátnőmmel, aki nyolc hónapos terhes. Kérdeztem, hol és hogyan fog szülni. Vízben szeretné világra hozni a babát. Az epidurális szülést azért nem választja, mert azért külön fizetni kell, ezer eurót (mintegy 250 ezer forint), amit inkább megspórolnak, hiszen a baba érkezése egyébként elég sokba kerül. Tehát igaz, amit hallani lehetett, tényleg drága a fájdalommentes szülés." - írta Parmából Anikó.

 

Olvasóink írták

  • 1. Saci mama 2008. április 04. 09:58
    „Nálunk van széf, a dokinak meg egy kis apanázs, esetleg ha a rokonok nem segítenek néhány nővér....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldebb az olasz kert? - MESEZÖLD KÉPEK ITT!!!

Győr-Szardínia - Ügyes embereknek tartom magunkat, magyarokat. Legtöbbünk szeret és tud is kitartóan… Tovább olvasom