Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Vancouver visszaszámol

Az éremesélyek latolgatása mellett arra is érdemes már most gondolni, hogy mit jelent a téli olimpia gazdasági szempontokból. Milyen hátrányokat, előnyöket jelent a házigazdák városában élőknek. Olvasónk, Péter beszámolója és képei Vancouverből.
Talán néhány olvasó emlékszik arra, hogy a pekingi olimpiai játékok záróünnepélyén Sam Sullivan, az akkori vancouveri polgármester tolószékében ülve vette át az olimpiai zászlót és kerekeskocsijával fantasztikus manővereket végrehajtva, nagy lelkesedéssel lengette az olimpiai lobogót. Ez a lelkesedés nemcsak a polgármesterre volt jellemző, hanem az egész város, sőt a tartomány is olimpiai lázban égett és ég most is.


Az itt élők türelmetlenül várják az olimpia kezdetét és már most élvezhetik azokat az előnyöket, amelyeket az olimpiai befektetések jelentenek számukra. Persze itt is vannak ellenzői a téli játékoknak, hiszen sokan gondolják úgy, hogy az olimpiára fordított összeget inkább az egészségügyre vagy pedig a hontalanok kérdésének megoldására kellet volna fordítani.


Néhány érdekes adat magáról az olimpiáról. A 2010-es téli olimpiai játékok 2010. február 12-én kezdődnek és 28-án fejeződnek be. Körülbelül 5.500-6.000 versenyző fog ellátogatni Vancoverbe és Whistlerbe több mint 80 országból. Szintén számítani lehet több mint 10.000 médiamunkásra és persze több százezer látogatóra.


A munkákat mintegy 25.000-es önkéntessereg fogja segíteni. Az 1,8 millió jegy árusítása 2008 októberében nagy sikerrel megkezdődött. A jegyárak 1.100 CAD-tól (kb. 200.000 forint) 22 CAD-ig (kb. 4.000 forint) terjednek. A hokijegyek többezer dollár értékben cserélnek gazdát a feketejegy-piacon. Természetesen a legdrágább jegyek a nyitó- és a zárófesztiválra és a hokimeccsekre válthatóak.


Csaknem 4 milliárd kanadai dollár (több, mint 700 milliárd forint) lett fordítva az olimpiai játékok magas szintű kiszolgálására. Ennek az irdatlan összegnek a 80 százaléka British Columbiában maradt, ami nagyon-nagy mértékben fellendítette a helyi gazdaságot. A város maga fantasztikus ütemben fejlődött az elmúlt 5-7 évben.


Minden olimpiai vagy az olimpiához valahogy kapcsolódó létesítmény természetesen már készen áll a rendezvényre és nagyrészük határidő előtt fejeződött be. Sajnos azt nem lehet elmondani, hogy a költségvetés keretein belül. A gazdasági recesszió mellet politikai viharok is kísérték a költségvetés körüli vitákat.


A legnagyobb fejlesztések is régóta készen állnak. A legfontosabb beruházás a Sea-to Sky Highway kibővítése és javítása már 100 százalékban rendelkezésre áll az arra utazók részére. Ez a létfontosságú autópálya, ami Vancouvert és Whistlert köti össze, valamivel több mint 120 kilométeres szakaszon. A beruházás érteke a legóvatosabb becslések szerint is csaknem 2 milliárd CAD-ba (350 milliárd HUF) került a tervezett 1,2 milliárd helyett, de ez az összeg nem volt része az olimpiai büdzsének.


Szintén nem volt része az olimpiai költségvetésnek a Canada Line gyorsvasút (olyan, mint a metró) megépítése, de szervesen kapcsolódik a téli játékokhoz, hiszen ez a közlekedési eszköz fogja összekötni a vancouveri nemzetközi repülőteret a belvárossal. Az új közlekedési lehetőség a 19 kilométeres hosszával és 16 új állomásával jelentősen lerövidíti az utazási időt az amúgyis túlzsúfolt belvárosban és az oda vezető utakon. Csaknem 4 hónappal a határidő előtt készült el a 2 milliárd dolláros beruházás.


Az olimpiai falu is rendelkezésre áll már az atléták számára. Ez a modern létesítmény fog helyet adni csaknem 2800 sportoló számára. Magas szintű kiszolgáló létesítmények kerültek átadásra, ami a sportolók pihenését és szórakozását fogja szolgálni a játékok ideje alatt. A játékok után pedig a lakások átalakításra kerülnek és majd a város fogja értékesíteni a nagyon jó helyen lévő ingatlanokat.


A richmondi gyorskorcsolya-pálya 178 millió dollárból készült el és már hónapok óta nyitva áll a nagyközönség és a sportolók előtt. A british columbiai egyetem területén található Thunderbird Arena a hokimérkőzések egyik színtere lesz és már 2008 júliusában átadtak a 2008 novemberi határidő helyett.


Whistlerben is minden versenypálya és kiszolgálólétesítmény már készen áll a jelentős eseményre. A bobpályát, a síugrósáncokat és az új olimpiai parkokat átadták és a sportolók már élesben is gyakorolhattak és versenyezhettek a minden igényt kielégítő pályákon.


A média szempontjábol legfontosabb épület, a Vancouver Convention Centre is nyitva áll már. Ez a nagyon korszerű központ Vancouver belvárosának legszebb és legfrekventáltabb részen épült. Jelentősége abban ál, hogy itt fognak helyet adni az összes jelenlévő médiaképviselőnek.


Jelen pillanatban a legnagyobb gondot a hó okozza, illetve annak hiánya a Cypress Mountainon. Rekord meleg van itt Vancouverben. Gyakorlatilag januárban a hőmérséklet nem csökkent 0 fok alá. Folyamatosan érkezik a Hawaii szigetekről az úgynevezett Pineapple-express (Ananász-expresz), ami meleg levegőt és esőt hoz magával. A másik véglet Whistlerben található, ami rekordmennyiségű havat jelent. De a szervezők egyik esetben sem aggodnak.


Szintén elkezdődtek a nagy útlezárások a belvárosban és az olimpiai létesítmények körül, ami roppantul megnehezíti az ott lakók, dolgozók mindennapjait.


Vancouver és környéke tökéletesen készen áll a nagy eseményre. A városhoz közelít már az olimpiai láng is, ami 2009. október 30-án érkezett meg Görögországból British Columbia fővárosába, Victoriába. Ez idő alatt az olimpiai láng rekord utat tett meg. Több mint 45.000 kilométert 100 nap alatt és több, mint ezer városba látogatott el. Több mint 12.000 lángvivő futhatott a lánggal.


Maga a nyitóünnepség természetesen tökéletes titokban zajlik. Senki sem tud semmilyen részletet az ünnepélyről.

Olvasóink írták

  • 1. G.D 2010. február 03. 22:03
    „Csodálatosak a képek. Köszi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pizza-vb: Kóstolt-e már tésztatornyot?

Olaszország - Tésztaakrobaták és tésztatornyok versengtek a 2008 áprilisában tartott… Tovább olvasom